Український фільм «20 днів у Маріуполі» номінували на «Оскар»

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова номінований на «Оскар-2024» у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм».

Відповідна інформація зʼявилась на офіційному сайті премії.

Церемонія пройде 10 березня. 

Це вдруге в історії, коли український фільм опинився серед номінантів на «Оскар». Відзначимо, що минулого року на премію «Оскар» був номінований фільм «Будинок зі скалок». Фільм розповідає історії дітей із особливого дитячого будинку на Сході України.

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі»: що про нього відомо

Документальний фільм очевидця Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» розповідає про жорстоку облогу українського портового міста російською злочинною армією з лютого по травень 2022 року, в результаті якої загинуло понад 20 тис. людей.

Разом із Черновим над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко. У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста.

Документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» посіла 4-те місце у списку найкращих фільмів у Великій Британії та 6-те - у США, складених виданням The Guardian.

Видання ІndieWire, яке спеціалізується на кіноіндустрії та кінооглядах, також назвало найкращі художні та документальні фільми 2023 року. Воно зібрало думку 158 кінокритиків з усього світу, і «20 днів у Маріуполі» опинився у топ 10 найкращих документалок року.

У листопаді українська документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова здобула приз глядацьких симпатій на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA 2023 в Амстердамі.

Стрічка також отримала дві номінації на британську премію BAFTA — найкращий документальний фільм і фільм іноземною мовою.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Нескорені. Поранені»: вийшов документальний фільм про життя військових після отриманих травм
Пулітцерівську премію отримали Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко