Український фільм «Стоп-земля» про життя підлітків їде на Берлінале-2021
Стоп Земля

Український фільм «Стоп-земля» режисера Катерини Горностай потрапив до конкурсної програми 71-го Берлінського кінофестивалю.

Про це інформує Держкіно.

Повнометражний ігровий дебют режисера розповідає історію київських 11-класників. У фільмі грають непрофесійні актори-підлітки, з якими режисер і автор сценарію Катерина Горностай працювала в акторській лабораторії восени 2019 року. Картина розроблялася з осені 2016 року, а її зйомки проходили в Києві і Київській області в 2020 році.

Афіша фільму

Світова прем’єра створеної за підтримки Держкіно стрічки відбудеться на 71-му Берлінському міжнародному кінофестивалі, в конкурсній програмі Generation 14plus.

Кінопроєкт «Стоп-земля» став одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно. Пресслужба відомства називає цю драму «чуттєвою автобіографічною історією про дослідження себе».

Сюжет — 16-річна Маша вчиться у звичайній київській школі в 11-А класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сєня, які по-своєму переживають напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх екзаменів, вийти з зони комфорту Машу змушує закоханість у однокласника Сашу. Вона розуміє: якщо не наважишся – ніколи не знатимеш, чи є щось у відповідь.

80% із загального бюджету фільму є державною фінансовою підтримкою, яка склала 20 млн 574 тис. грн, й підтримкою Українського культурного фонду. Міжнародне просування фільму підтримав Український інститут.

Фільм покажуть у кінотеатрах України в другій половині 2021-го року.

Афіша фесту

Цього року через пандемію Берлінале пройде в два етапи. Конкурсні покази проведуть навесні онлайн, разом з Європейським кіноринком. Для широкого загалу картини покажуть влітку. З 1 по 5 березня працюватиме журі конкурсних програм, фільми зможуть подивитися акредитовані гості фестивалю і міжнародна преса. З 9 по 20 червня кінотеатри Берліна покажуть конкурсні фільми вже для широкого загалу.

Також у довгий список номінантів на «Оскар-2021» потрапили два українські фільми: «Атлантида» та «Земля блакитна, немов апельсин».

Берлінський кінофестиваль пройде у віртуальному форматі через COVID-19