Український ІТ-сектор допомагає відмовитися від російських розробок

Українські технологічні компанії допомагають в пошуку альтернатив російським технологічним продуктам. Компанія MacPaw завершує роботу над інструментом, який визначатиме російські та білоруські програми на смартфонах та планшетах, просканувавши всі встановлені застосунки.

Проєкт Opendatabot разом з компанією Netpeak створили шпаргалку, яка допоможе бізнесу знайти заміну російським цифровим продуктам. В ній за темами згруповано програмні інструменти, серед яких — CRM-системи, програми для обліку, аналітики, маркетингу, антивіруси, освітні платформи та багато іншого. Для кожного російського чи білоруського аналога наведені українські та закордонні альтернативи. Біля кожної назви вказано країну походження програми чи онлайн-сервісу. Наразі в переліку є 25 категорій.

Автори списку підкреслюють, що використання продуктів країни-агресора не лише означає підтримку війни проти України, але й несе ризики для бізнесу, до прикладу, робить імовірною доступність представників російських спецслужб до чутливих даних.

В Україні стартувало декілька благодійних NFT-проєктів