Український літак перевозив винищувачі з підсанкційної Білорусі до Сербії через територію ЄС — ЗМІ
Courtesy Photo

Літак Ан-124 української компанії перевозив до Сербії два винищувачі МіГ-29 з Білорусі, що знаходиться під санкціями Європейського Союзу. 16 травня він приземлився з технічних причин на території Угорщини.

Про це повідомляє видання «Радіо Свобода».

У літаку, оператором якого є українська компанія «Антонов», були два з чотирьох винищувачів МіГ-29. Їх Білорусь подарувала Сербії. Міноборони Угорщини підтвердило інформацію, що літак приземлився з технічних причин у Будапешті.

«Український Ан-124 («Антонов») з Білорусі на шляху до Сербії (через Україну і Румунію) був змушений зупинитися 16 травня 2021 року з технічних причин», — йдеться у повідомленні Міноборони Угорщини.

Нідерландське телебачення опублікувало нові докази провини РФ у збитті «Боїнга» рейсу MH17

Це не перший випадок, коли зброя, призначена для Сербії, привозиться з підсанкційних країн через повітряний простір країн-членів ЄС і НАТО.

Представник Єврокомісії Петер Стано заявив, що контроль за експортом і транзитом зброї з країн-членів Євросоюзу регулюється національним законодавством, загальною позицією Ради ЄС з контролю за експортом військової техніки і обладнання та угодою про торгівлю зброєю.

«Ці правила є юридично обов'язковими для всіх держав-членів і застосовуються під їх відповідальність і під наглядом національних органів», — наголосив Стано.

За його словами, загальна позиція ЄС серед своїх основних положень встановлює вісім критеріїв оцінки ризиків для заявки на експорт і транзит зброї, зокрема дотримання прав людини і міжнародного гуманітарного права країною призначення, а також збереження регіонального миру, безпеки і стабільності.

У Міноборони Сербії не підтвердили інформацію про приземлення літака з винищувачами в Будапешті.

Відновлення минулої слави. Вперше за 30 років наша держава замовила «Антонову» три нові літаки Ан-178