Український посол назвав включення України в НАТО історичним боргом ФРН перед Києвом

На Німеччині лежить відповідальність за злочини нацистського режиму проти українського народу, тому ФРН зобов’язана сприяти включенню України в НАТО. Про це заявив український посол в Німеччині Андрій Мельник, передає Welt am Sonntag.

«Німеччина, яка несе особливу історичну відповідальність за злочини нацистів проти українського народу, повинна зіграти провідну роль, щоб Україна стала членом НАТО», — сказав дипломат.

Мельник додав, що включити Україну до Північноатлантичного альянсу треба якомога швидше, «без усіляких «якщо» і «але». На думку дипломата, тільки це зможе остудити «гарячі голови в Кремлі» і запобігти новій великомасштабну війні в Європі.

Дипломат сказав, що Німеччина має описати Росії усі «болючі наслідки нового військового вторгнення». Зокрема, пригрозити РФ «жорсткими карательними заходами» — «міжнародним бойкотом, остракізмом російського уряду», в тому числі «судовим переслідуванням у Міжнародному кримінальному суді за військові злочини» і «повним економічним ембарго, особливо на імпорт сировини, і повним заморожуванням інвестицій». 

Раніше Мельник вже говорив про моральний борг Німеччини перед Україною за злочини нацистів. Тоді посол заявив, що Берлін повинен допомогти Києву повернути Крим, оскільки за останнє сторіччя Німеччина окупувала півострів двічі.

Мельник про ядерний статус України

15 квітня Мельник заявляв, що Україна може думати про відновлення ядерного статусу, якщо не вступить до НАТО.

«Або ми є частиною такого альянсу, як НАТО, і також вносимо свій внесок до укріплення цієї Європи, або у нас є лише один варіант — озброїтися», — сказав посол України в Німеччині в ефірі Deutschlandfunk в четвер, 15 квітня. Тоді Київ, «можливо, також подумає про ядерний статус». «Як ще ми можемо гарантувати наш захист?» — запитав Мельник.

Україна роками прагнула до членства в НАТО, але це вважається малоймовірним у найближчі кілька років. «Цей парад (російської армії — Прим. ред.) — набагато більше, ніж гра м'язами, брязкання шаблями або бойові барабани, як багато хто думає тут, в Німеччині», — сказав дипломат. Він сказав, що це наймасовіші переміщення військ в Росії після закінчення Другої світової війни.

Нагадаємо, що всі країни-члени НАТО засудили агресію Росії проти України.

Україна на наступному саміті НАТО в червні очікує на готовність країн-членів підтримки у питанні надання Україні Плану дій щодо членства в Альянсі.

Чи світить Україні членство в НАТО. І що робити, якщо Путін проти