Українським чоловікам дозволили йти у повноцінний декрет
УНІАН

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який надає можливість батьку, як і матері скористатися правом на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

«За» проголосували 269 народних депутатів.

Зараз декретною відпусткою батько може скористатися тільки в разі, якщо мати дитини вийшла на роботу або перебуває тривалий час в лікарні.

Водночас роботодавець за власні кошти може надавати одному з батьків частково оплачувану відпустку по догляду за дитиною більшої тривалості.

Запроваджується і новий вид відпустки — «одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів».

Нею зможуть скористатися:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, в разі якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але вони живуть разом і пов’язані спільним побутом;
  • бабуся чи дідусь, або інші повнолітні родичі дитини, які фактично доглядають за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).

Окрім цього, батьку дитини нарівні з матір’ю дають право скористатися додатковою оплачуваною відпусткою для працівників, що мають дітей або дитину з інвалідністю, тривалістю 10 або 17 днів.

Уряд знову видаватиме «пакунок малюка»