Українці почали краще ставитись до Бандери та засуджують СРСР — опитування

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва із соціологічною службою Центру Разумкова оприлюднили результати опитування, яке провели серед українців 5-12 серпня 2022 року.

Опитування проводили у 112 населених пунктах серед 2024 респондентів.

Склад макрорегіонів:

  • Захід — Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області;
  • Центр — Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області, а також місто Київ;
  • Південь — Миколаївська та Одеська області;
  • Схід — Дніпропетровська, Запорізька, Харківська області.

Ставлення до СРСР та його спадщини

З опитаних громадян 67% позитивно оцінили розпад Радянського Союзу. За два роки частка таких зросла на 18% паралельно зі зменшенням негативної оцінки цієї події на 16%.

Позитивно оцінюють розпад СРСР більшість людей усіх вікових категорій. Найбільше сумують за СРСР у південних регіонах (29%), хоча більшість (42%) схвалює цю подію. Серед україномовних українців зникнення СРСР підтримали 74% респондентів, серед російськомовних — 52%.

Ставлення до перейменування топонімів, назви яких пов'язані з росією або СРСР

Загалом 56,9% українців підтримують перейменування русифікованих топонімів. Негативне ставлення переважає серед жителів південних регіонів (42%). 

У східних областях, які не під окупацією, більшість (44%) підтримує декомунізацію та дерусифікацію вулиць, проти виступає 24% респондентів. Соціологи зазначають, що перейменування вулиць має більше схвалення серед молодших, освіченіших та заможніших громадян.

Ставлення до націоналізму, Бандери та «хороших росіян»

Серед опитаних 67% погодились із твердженням про неообхідність здорового націоналізму. Таку тезу підтримує 51% російськомовних респондентів та 74% україномовних респондентів. Абсолютного схвалення здоровий націоналізм не має лише у південних областях. На Миколаївщині та Одещині лише 37% погодилися, а 34% заперечили таке судження.

Також, згідно з опитуванням, майже 50% українців позитивно оцінюють постать Степана Бандери. Негативно відгукуються 11% респондентів, ще 19% заявили, що мають і позитивне, і негативне ставлення. Однак частка тих, хто схвалює діяльність Бандери, зросла на 19% з минулого року. Негативна оцінка переважає серед південних областей.

Що стосується колективної відповідальності росіян за напад на Україну, то її існування визнають 56% українців. Це — 67% мешканців західних областей, 59% жителів центральних областей, 43% українців зі східних областей та 42% мешканців південних областей. 

Ставлення до ролі УПЦ МП у російсько-українській війні

52% опитаних українців згодні з тим, що УПЦ Московського патріархату радше сприяє російській агресії. Така думка поширена серед людей будь-якого віку, статі, рівня освіти та матеріального становища.

При цьому 60% громадян у південних областях та 57% у східних областях не погодилися з думкою, що УПЦ МП може шкодити або сприяти обороні держави. Схожу позицію має 49% російськомовних респондентів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рівень тривожності серед росіян зріс удвічі після оголошення мобілізації — опитування