Українці відповідатимуть за місячну місію. Компанія Максима Полякова отримала $90 млн від NASA для програми «Артеміда»
Firefly Aerospace

Компанія Firefly Aerospace українського бізнесмена Максима Полякова допоможе NASA у висадці людей на Місяць у 2023 році. Агентство передало їй $93,3 млн. Про це повідомило NASA.

Firefly Aerospace доставлятиме корисний вантаж для досліджень різноманітних умов та ресурси місячної поверхні. Це допоможе підготуватися до висадок людей на Місяць.

Ініціатива є ключовою частиною програми NASA «Артеміда». Firefly Aerospace відповідатиме за повний цикл доставки вантажу, зокрема його запуск із Землі, посадку на Місяць та операції в рамках місії.

Для програми використовуватимуть посадковий апарат компанії Blue Ghost.

«Корисні вантажі, які ми надсилаємо в рамках цієї доставки, охоплюватимуть різні сфери від дослідження місячного ґрунту й випробування технології відбору зразків, до надання нам інформації про теплові властивості Місяця та магнітне поле», — сказав Кріс Калберт, менеджер ініціативи CLPS в Космічному центрі Джонсона NASA в Г'юстоні.

Cedar Park, де розроблявся посадковий апарат Blue Ghost, також стане операційним центром компанії для місії доставки 2023 року.

Раніше ми повідомляли, що дочірня компанія Firefly Black LLC компанії Firefly Aerospace Полякова уклала контракт із національним космічним агентством США NASA на виведення на орбіту малих супутників на $9,8 млн.

Україна приєдналася до програми NASA з освоєння Марса і Місяця