Українців зобов'яжуть утримувати непрацездатних батьків на рівні закону
Профспілка працівників освіти

Раніше турбота про літніх непрацездатних батьків була моральним обов'язком, але тепер її також буде регламентувати. Міністерство соціальної політики України оприлюднило законопроєкт на цю тему. Він нині на стадії громадського обговорення. Потім відомство його відправить до парламенту.

Про це повідомляє міністерство на сайті.

У Сімейному кодексі України записано, що не тільки батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх дітей, а й повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх непрацездатних батьків. До цих пір вважалося, що ці зобов'язання носять, скоріше, моральний характер. Конкретні суми допомоги міг визначити тільки суд, якщо туди звернутися.

Тепер у Мінсоцполітики вирішили захистити права людей похилого віку і встановити розмір суми, яку повинні будуть витрачати діти на своїх батьків, якщо їм доведеться скористатися послугами соцслужб.

Також відомство планує узаконити суму, яку зобов'язані будуть витрачати на літніх людей опікуни, які уклали з ними договір довічного утримання.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроєкту, на практиці закон про допомогу літнім батькам або іншим родичам часто ігнорують. Покарання за це немає, а люди похилого віку змушені користуватися допомогою державним коштом.

У законопроєкті вводять норму, за якою зобов'язання компенсувати витрати, які несе держбюджет на утримання літніх людей, лягає саме на родичів. Їм доведеться оплачувати всі соцвитрати, які раніше несла держава — за послуги соцпрацівника або ж за утримання в спецустанові і т. ін. В іншому випадку держава може вимагати відшкодування витрат через суд.

Схожі зобов'язання міністерство накладе на опікунів, які укладають з самотньою літньою людиною договір довічного утримання за право успадкувати його житло або інше майно. Інакше опікунів позбавлять права на майно за договором, і воно відійде державі.

Договори довічного утримання уряд планує зробити суворішими для опікунів. Вони нині можуть брати на себе зобов'язання або щодо утримування, або по догляду за літньою людиною, або обидва варіанти відразу. Проте новий законопроєкт зобов'яже робити їх і те, і інше.

Крім того, він вимагає в обов'язковому порядку обумовлювати всі види забезпечення і всі види догляду, які зобов'язаний надавати опікун. Документ встановлює мінімальну суму забезпечення — в розмірі двох прожиткових мінімумів.

Люди, які успадковують майно літньої людини за договором довічного утримання, зобов'язані будуть оплачувати всі «розумні витрати, які були зроблені іншою особою (фізичною або юридичною) на утримання, догляд, лікування та поховання».

Зараз влада зобов'язана запобігати незаконному відчуженню житла літніх людей і людей з інвалідністю. У разі необхідності та за бажанням цих людей на них лягає обов'язок організувати їм догляд або влаштувати до спецзакладу, де їм забезпечать такий догляд.

У новому законопроєкті дозволили органам соцзахисту укладати з літніми людьми договір про забезпечення — в обмін на те, що їх житло потім відійде державі.

Також органи соцопіки стежитимуть за якістю надаваних послуг і за тим, щоб опікуваних не позбавили майна.

Обговорення проєкту тривало з 30 березня по 13 квітня 2021 р.

З 1 квітня підвищується пенсійний вік для жінок