Уряд Афганістану розпочав переговори з Талібаном, а Бахрейн визнав Ізраїль

У столиці Катару Досі розпочинаються перші за 20 років війни переговори між урядом Афганістану і рухом Талібан. Останній внесений низкою країн (зокрема США та РФ) до списку терористичних організацій. Проти Талібану діють міжнародні санкції ООН за сприяння «Аль-Каїді».

Важливий крок щодо врегулювання конфлікту в Афганістані був зроблений в лютому цього року, коли мирну угоду підписали США та Талібан. Таліби зобов’язалися розірвати зв’язки з терористичними організаціями і провести переговори з урядом Афганістану. США в разі виконання цих умов обіцяли повністю вивести з країни свої війська.

І ось в Катарі відкриті переговори між урядом Афганістану і Талібаном. Заступник лідера Талібану мулла Абдул Гані Барадар зазначив, що таліби хочуть бачити Афганістан незалежною розвиненою країною з «ісламською системою», де представлені всі жителі. Крім Барадара на церемонії були присутні глава Вищої ради Афганістану по національному примиренню Абдулла Абдулла та держсекретар США Майкл Помпео.

В той же час президент США Дональд Трамп повідомив про встановлення дипломатичних відносин між Бахрейном і Ізраїлем. Угода названа «історичним проривом для досягнення миру на Близькому Сході». В серпні за посередництва Трампа про нормалізацію відносин з Ізраїлем домовилися також Об'єднані Арабські Емірати.