Уряд Румунії уклав угоду з фермерами, які блокують кордон з Україною
Lolagars / X

Міністерство сільського господарства Румунії у результаті переговорів погодилися виконати кілька вимог місцевих фермерів, які протестували протягом шести днів і блокували пункти пропуску на кордоні з Україною.

Про це пише Euractiv.

Міністр Флорін Барбу розповів, що угода містить 13 вимог фермерів. Однак переговорити триватимуйть і далі, з метою пошуку компромісу щодо невирішених запитів.

Так, румунський уряд вже огодився компенсувати фермерам збитки, завдані імпортом з України, зокрема маркувати зернові та інші товари, а також вести електронний моніторинг опломбування за допомогою GPS у порту Констанци. Крім того, уряд зобов'язався повністю субсидіювати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові кредити.

Маріус Міку, однин з представників фермерів на переговорах, заявив, що угода не означає негайного припинення протестів, оскільки на їхню тривалість можуть вплинути майбутні переговори з перевізниками, які триватимуть до четверга.

При цьому прем'єр-міністр Румунії Йон-Марчел Чолаку вважає, що вже за кілька днів протести можуть завершитися. За його словами, 99% питань фермерів уже вирішено і зараз ведуться переговори зі страховими компаніями щодо проблеми, яку порушили далекобійники.

Водночас видання Romania Insider зазначає: навіть якщо деякі галузеві асоціації Румунії підтримують ці домовленості, протести можуть і далі продовжуватися, адже вони не організовуються централізовано такими асоціаціями. 

Нагадаємо, фермери з усієї Румунії вже тиждень протестують і блокують рух сільськогосподарською технікою та вантажівками вздовж кільцевих доріг великих міст, на в’їзді в порт Констанца, у районі митниці. Також з 13 січня вони по кілька годин на день блокують пункт пропуску «Сірет», а з 15 січня ще один — «Вікову-де-Сус».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна розпочала переговори з Румунією щодо безпекових гарантій