Уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік: деталі

15 вересня Кабмін затвердив проєкт державного бюджету на 2024 рік.

Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

У 2024 році загальний обсяг видатків становитиме  3 трлн 108 млрд грн, а власні доходи — 1 трлн 560 млрд грн.

Перший пріоритет — безпека і оборона. Туди направлять 1 трлн 685 млрд грн. Зокрема збільшиться фінансування розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу до майже 56 млрд грн, а також 48 млрд піде на закупівлю дронів.

Другий пріоритет соціальна сфера. Видатки бюджету складуть 469 млрд грн, що на 25 млрд більше, ніжу 2023 році.

На третьому місці — медицина та освіта. На освіту піде 179 млрд грн, що на 23 млрд більше, ніж цього року. На медицину — 202 млрд грн, що на 24 млрд перевищує видатки 2023 року.

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що заробітну плату підвищать заробітну плату вчителям, а також за кошти держбюджету передбачено фінансування облаштування укриттів, придбання автобусів, модернізація їдалень тощо.

Четвертий пріоритет — підтримка ветеранів. Видатки збільшили удвічі до 14,3 млрд грн.

П’ятий пріоритет — це відновлення нашої економіки. Підвищувати податки не будуть та продовжать пільгове кредитування для бізнесу. Загалом на підтримку бізнесу передбачили 30,8 млрд грн.

Також 468,8 млрд спрямують на виплати малозабезпеченим сім’ям, ВПО, субсудії та пільги, захист осіб з інвалідністю. Буде проведено індексацію пенсій.

Крім того, запланували підвищення рівня мінімальної заробітної плати, підвищення розміру посадових окладів, підвищення прожиткового мінімуму.

До місцевих бюджетів планується додаткова дотація у 33,4 млрд грн до базової дотації у розмірі 21,1 млрд грн. Так планують підтримати громади, в яких зменшується надходження до бюджетів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.