Уряд ухвалив рішення про зниження цін на газ для українців. Тариф знизили до 6,99 грн за кубометр

Кабмін ухвалив рішення про зниження цін на газ для українців. Тариф (граничну ціну) знизили до 6,99 грн за кубометр.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, встановлена урядом ціна є нижчою на 1,5 грн за куб від тієї, яка була у 2018-2019 роках.

«У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тис. грн. Або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нами ціна (6,99 грн/куб) означає, що за такого ж споживання середня платіжка буде приблизно на 500 гривень меншою. І становитиме приблизно 40% від мінімальної зарплати», – написав політик у Telegram.

Такі тарифи діятимуть з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року.

Ціна за газ у розмірі 6,99 грн за кубометр включає ПДВ та плату за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи.

Шмигаль також зазначає, що уряд не відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. Політик пише, що без втручання в ситуацію вже б у лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 грн.

«В умовах недосконалої конкуренції, монополізації ринку встановлення граничної ціни є необхідним, аби збалансувати та спрямувати ринок на шлях розвитку, а не консервації монополій», — підсумовує Шмигаль.

Уряд розробить річний тариф на газ — фіксовану для споживачів ціну