Уряд встановив нові карантинні норми та впроваджує «зелений» і «жовтий» сертифікати
Unsplash

Кабінет Міністрів України ухвалив нові зміни до карантинних норм. Вони почнуть діяти через сім днів з моменту публікації.

Зокрема, ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікати будуть двох видів — так звані «жовтий» або «зелений», повідомляє пресслужба МОЗ.

Вони міститимуть дані про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19.

«Жовтий» сертифікат матиме інформацію про одну дозу щеплення, а «зелений» — про повну вакцинацію.

У разі запровадження «жовтої» зони навчальні заклади в регіоні працюватимуть за наявності мінімум  80% працівників з «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами.

Також обмеження «жовтого рівня» не будуть застосовувати, якщо всі відвідувачі та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть один із сертифікатів.

До того ж уряд залишає власникам закладів право вибору, чи надавати послуги лише вакцинованим, чи ні.

Якщо регіон потрапить у «червону» зону, заклади освіти працюватимуть лише, коли 100% працівників отримають «зелений» COVID-сертифікат.

Також обмеження «червоного» рівня не застосовуватимуться, якщо у всіх відвідувачів, працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів буде «зелений» COVID-сертифікат.

COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки тільки в цифровому форматі.

Кабінет Міністрів надасть пільги вакцинованим проти коронавірусу українцям