В 10 разів потужніше за Чорнобиль: в Україні оцінили наслідки аварії на ЗАЕС

В Україні оцінили наслідки можливої катастрофи на ЗАЕС та порівняли з вибухом на Чорнобильській станції у 1986 році.

Про це повідомили у Державній агенції з управління зоною відчуження, пише «Енергоатом».

 «На 4-му реакторі ЧАЕС було 2 дві тисячі паливних збірок, на ЗАЕС у шести реакторах й у сховищі відпрацьованого ядерного палива міститься до 18 тис. паливних збірок (у 9-10 разів більше). Тобто наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж у 1986-му на ЧАЕС», — йдеться в повідомленні.

У разі вибуху на ЗАЕС площа потенційної зони відчуження становитиме до 30 тис. км² — це приблизно 10 Чорнобильських зон відчуження. А у Запорізькій області не зможуть проживати люди та вести господарство.

Площа потенційно забрудненої території становитиме до 2 млн км². Ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі залежатиме від вітру.

«Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих — десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб — від 2 млн осіб», — розповіла Лала Тарапакіна, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

Крім того, на десятки років буде забруднена річка Дніпро.

До аварії на ЗАЕС може призвести пожежа, вибух або влучання снаряду чи ракети.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Заява російського генерала про підрив ЗАЕС, ймовірно, фейкова — ISW