В Африку проведуть лазерний Інтернет — так компанії борються з «цифровою нерівністю»
Project Taara

Компанія Taara, підрозділ американського холдингу Alphabet, уклала угоду про розгортання мережі лазерних станцій Інтернет-зв’язку в Африці на південь від Сахари.

Головний на сьогоднішній день спосіб підключення міст та інших населених пунктів до Інтернету – підземні кабелі, проте є безліч регіонів, куди прокладати їх нерентабельно або зовсім неможливо з різних причин. У цьому випадку може допомогти бездротовий Інтернет – і мобільний, і супутниковий, але останній є досить дорогим. Деякі компанії вважають, що в цьому випадку можна розмістити ретранслятори сигналу на стратостатах або висотних безпілотники.

Інші – наприклад, Taara за підтримки Econet – пропонують скористатися лазером, за допомогою якого можна передавати дані набагато швидше, ніж по радіо. Компанія розробляє технологію бездротового оптичного зв'язку, яка забезпечує високошвидкісний зв'язок великої ємності на великі відстані за допомогою променів світла.

У своєму повідомленні в блозі гендиректор Taara Махеш Крішнасвамі оголосив, що в рамках пілотного проекту інженери збираються зайнятися розвитком зв’язку в Африці на південь від Сахари – в першу чергу в Кенії. Лазером зв’яжуть між собою окремі ділянки оптоволоконної мережі в тих місцях, де прокладка кабелю є проблематичною.

До таких належать, наприклад, річки і національні парки, а також райони активності збройних угруповань. За задумом розробників, технологія забезпечить швидкість до 20 гігабіт на секунду з відстанню між станціями до 20 км. Для цього пара інфрачервоних лазерних передавачів повинна бути розміщена на великій висоті на дахах будинків або спеціально побудованих вишках. Між парою передавачів при цьому обов’язково повинна зберігатися зона прямої видимості.

Проект Taara виконується дочірньою компанією Alphabet X і виріс із проекту Loon компанії, який передбачає використання величезних повітряних куль для покриття Інтернету у віддалених районах.

Alphabet вважає Taara, який раніше називався The FSOC Project, «ключовим фактором подолання цифрового розриву».

Крішнасвамі додав, що його команда офіційно працює з великим телекомунікаційним підприємством Econet в Африці. Спочатку апаратне забезпечення Taara підтримуватиме дочірню компанію Econet Liquid Telecom у Кенії.

МЗС та проект Ukrainian Bridge розвиватимуть співпрацю ІТ-компаній України та СШ