В Албанії поліція застрелила чоловіка за порушення комендантської години. В Тірані спалахнули протести й зіткнення з поліцією
Getty Images

 

25-річного албанця Клодіана Рашу застрелили поліцейські, коли той вийшов на вулицю у комендантську годину й намагався втекти від них. Інцидент стався 8 грудня.

Після цього 9 грудня сотні розгніваних людей зібралися навпроти офісу прем'єр-міністра у столиці країни Тірані. Вони вимагали справедливого розслідування справи та відставки очільника тамтешньої поліції, повідомляє Euronews Albania.

Агресія натовпу почала стрімко рости, активісти підпалили центральну ялинку, почали кидати в урядову установу каміння, запалювальну суміш та намагалися вдертися усередину. Протестувальники намагалися прорватися до кабінету прем'єр-міністра й закликали до відставки його і міністра внутрішніх справ Сандара Ллешая.

Поліція зупиняла демонстрантів за допомогою сльозогінного газу. У зіткненнях постраждали щонайменше дев'ять правоохоронців та двоє протестувлаьників.

Журналіст «Euronews Албанія» повідомив з місця події, що поліції було відносно мало й правоохоронці не були оснащені захисними щитами.

Поліцейські органи негайно втрутилися в протести, щоб загасити полум’я та взяти ситуацію під контроль.

Громадські активісти та громадяни фізично зіткнулися з силами поліції під час акції протесту перед Міністерством внутрішніх справ.

Протестувальникиі тримали транспаранти з написами «Справедливість для Клодіана» та «Геть диктатуру», вимагаючи відповідальності за смерть 25-річного хлопця.

У правоохоронних органах наполягають: офіцера, який здійснив постріл, вже затримали і нині триває розслідування.

«Я закликаю прокуратуру провести швидке й негайне розслідування і поставити перед правосуддям виконавців цього злочинного акту, який здійснив орган, який повинен захищати життя громадян», — заявив президент Албанії Ілір Мета.

Макрон оголошує про проведення консультацій щодо реформи поліції