В Антарктиді українці зустріли Новий рік у «білу ніч» в розпалі літа

Колектив Національного антарктичного наукового центру та полярники зі станції «Академік Вернадський» привітав українців з новим 2021 роком, повідомляє центр на своєму сайті.

«Дорогі друзі, колектив Національного антарктичного наукового центру та полярники зі станції «Академік Вернадський» щиро вітають вас з Новим, 2021 роком. Бажаємо здоров’я, успіхів і... снігу, як в Антарктиді», — привітали українців полярники.

Учасники 25-ої Української антарктичної експедиції зустріли новий рік у розпал антарктичного літа

У 2020 році 12 українських дослідників вирушили в експедицію в Антарктику. У квітні вчені, в числі яких — геологи, геофізики, біологи, медики та інженери, замінили попередню команду, яка провела там цілий рік.

Станцію «Академік Вернадський» заснувала британська експедиція в 1930-х роках (тоді станція називалася «Фарадей»). У 1996 році Великобританія передала станцію Україні.

У Південній півкулі нині літо, а в Антарктиді — полярний день. Сонце світить майже цілодобово й навіть коли на кілька годин ховається за дальні гори на горизонті, то землю огортає не суцільна темрява, а радше легкі сутінки — «білі ночі».

«У новорічну ніч ми зашторюватимемо на станції вікна — щоб не сліпило сонце», — пояснює керівник 25-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) Юрій Отруба, для якого це вже шоста зимівка на «Академіку Вернадському».

«Зимівники», як називають себе полярники, працюють в Антарктиді цілий рік, від квітня по квітень, майже дев’ять місяців у цілковитій ізоляції. Бухти навколо острова Галіндез, де розташована наукова станція, скуті кригою, яка скресає лише на період короткого антарктичного літа.

Зазвичай з кінця грудня по березень до станції можуть заходити яхти й туристичні лайнери, тож попереднім українським експедиціям іноді щастило зустрічати Новий рік з новими людьми. Проте через пандемію COVID-19 та заборону туристам на відвідання станцій цьогоріч команда з десяти полярників святкує без візитерів.

Але не без ялинки. На горищі станції зберігаються півтораметрова штучна ялинка та прикраси — все це привезено з України ще років 15 тому. Ялинку встановлять у славетному барі «Фарадей», де й відбувається святкування.

 «Фарадей» вважається найпівденнішим баром на планеті. Він дістався у спадок від британців. У шинквас вкарбована історична монета номіналом в один фунт стерлінгів.

Майже 25 років тому — 6 лютого 1996-го — Велика Британія передала безплатно Україні свою наукову базу. Монету номіналом в один фунт стерлінгів жартома дістав з кишені керівник першої української антарктичної експедиції професор Геннадій Міліневський і віддав англійському колезі як символічну «плату» за станцію, а той вирішив залишити її для історії тут, в затишному барі.

Дехто з учасників експедиції в новорічну ніч працював. Так, щоденне чергування несли метеорологи Ігор Артеменко та Вадим Жуковський.

А під вікнами станції, як завжди цієї літньої новорічної пори, «чергують» десятки галасливих пінгвінів.

Я назву планету іменем твоїм. Або як українські астрономи-аматори досліджують космос