В Австралії цілий штат закрили на жорсткий карантин через брехню інфікованого коронавірусом
Getty Images

В Австралії цілий штат з населенням 1,7 млн осіб закрили на жорсткий карантин через брехню одного з мешканців.

На цей час коронавірус не завдав Австралії такого клопоту, як іншим країнам. З початку пандемії в цій ізольованій від решти світу країні з населенням 25,6 млн чоловік на 20 листопада 2020 року зафіксовано 27 790 випадків і 907 смертей. Влада країни робить ставку на масове тестування, ретельне відстеження контактів інфікованих осіб і на локдауни, повідомляє ВВС.

В штаті Південна Австралія цього місяця зафіксували 36 нових випадків, перших з квітня. Коли одного з інфікованих в столиці штату Аделаїді опитали, він повідомив, що відвідував одну з піцерій. Тут коронавірус підтвердили у одного з працівників. Чоловік розповів, що провів там дуже мало часу, лише для того, щоб купити піцу.

З цього влада штату з населенням 1,7 млн чоловік зробила висновок, що вірус є дуже агресивним, і з середи запровадила повний локдаун.

Але згодом з’ясувалось, що інфікований також час від часу працював у тій піццерії. Тобто проводив в ній значно більше часу, ніж казав на початку, відповідно, мав значно триваліший контакт з персоною, у якої виявили СOVID-19.

«Сказати, що я розлючений, означає нічого не сказати», — заявив у п’ятницю прем'єр-міністр штату Стівен Маршалл.

Він пояснив, що влада опиралась на свідчення чоловіка про те, що він нібито лише заскочив у піцерію і скоро пішов. «Але реальні факти змінюють картину», — каже чиновник. У п’ятницю в штаті було зафіксовано лише три нові випадки захворювання на коронавірус. Тому локдаун, який впроваджували мінімум на шість днів, скасують вже з суботи.

Цікаво, що особу, яка надала неправдиві дані і спричинила зупинку всього штату, не покарають. Адже в Австралії не існує покарання за брехню.

Влада Південної Австралії при впровадженні локдауну керувалась досвідом сусіднього штату Вікторія. Там другу хвилю коронавірусу вдалося зупинити жорстким карантином і вже 21 день не фіксують нових випадків зараження.

Мер Івано-Франківська розповів, коли в Україні запровадять повний локдаун