Гендиректор ДТЕК розповів, чи загрожують країні віялові відключення через брак енергоресурсів

Україна у найближчі кілька років потребуватиме імпорту енерговугілля, проте під час опалювального сезону-2021/22 перебоїв у роботі теплових електростанцій через брак вугілля не буде.

Про це заявив Максим Тімченко, генеральний директор компанії ДТЕК.

«Жодна ТЕС ДТЕК не буде зупинена через брак вугілля. З листопада по березень ДТЕК працює максимальним складом обладнання і гарантує забезпечення всіх своїх станцій вугіллям», — сказав Тімченко.

За його словами, компанія почала контрактувати імпортне вугілля у серпні. А до кінця цього року очікується поставка ще 400 тис. тонн вугілля з США і Колумбії. Загалом у 2021 році ДТЕК імпортував 2,5 млн тонн вугілля.

А на наступний 2022 рік підписано контракт ще на 600 тис. тонн вугілля.

Куди поділось вугілля?

Пан Тімченко різко відповів, чому половина енергоблоків ТЕС не виробляють електроенергію.

За його словами, причин дві:

  • відсутність оборотних засобів для закупівлі вугілля,
  • наявність price cap, тобто обмежень граничної ціни на електроенергію, що, за словами менеджера, не дозволяють працювати без збитків, використовуючи газ.

«Ми не можемо спалювати газ за сьогоднішньою ціною собі на збиток. Хто за це заплатить?» — запитав Тімченко.

Також він відповів на закиди, що «вугілля на складах шахт десь заховано», а обсяг видобутку зменшили свідомо, «щоб когось тримати у напрузі».

«Перша причина, чому на ТЕС немає вугілля перед зимою, — падіння його видобутку на державних шахтах. Друга   підвищений рівень спалювання вугілля», — сказав Тімченко.

Ще він пояснив, чому ДТЕК довелось спалити багато вугілля у липні. Причиною цього менеджер назвав підвищений попит на електроенергію.

Тімченко наголосив на важливості розробки програми імпорту вугілля: «Його треба закуповувати не на піку й перед зимою, а заздалегідь складати цілу програму з імпорту вугілля і розуміти, де його купувати».

Чи можливі віялові відключення?

Гендиректор ДТЕК пообіцяв, що попри дефіцит електроенергії, який прогнозується з листопада по березень віялових відключень в Україні не буде.

«Я переконаний, що уряд не допустить відключення електроенергії. Якою ціною? Це покаже життя. Наша енергосистема є достатньо стійкою, щоб не допустити віялових відключень», —  сказав Тімченко.

Кофлікт ДТЕК та Укренерго

Згадав Тімченко й конфлікт його компанії та Укренерго.

2 листопада Україна запросила аварійне постачання електроенергії у Білорусі.

«Тоді брава компанія Укренерго виходить та розповідає, що це сталося через аварійність компанії ДТЕК... Ми будемо досить жорстко відповідати на це. Тому що це неправда. Замість того, щоб сказати: у нас Центренерго де-факто стоїть, сказали, що через ДТЕК ми звернулися по аварійну допомогу... Або ви кажете правду, або мовчите», — заявив гендиректор ДТЕК.

Раніше Chas News повідомляв, що у Києві підняли тарифи на опалення майже на 70% для окремих установ.

Тарифи на тепло і гарячу воду не зростуть до кінця опалювального сезону — Зеленський