В Єрусалимі на аукціон виставили тавра, якими набивали номери в’язням Освенцима (фото)
Getty Images

Аукціонний дім в Єрусалимі оголосив про продаж тавр, які використовували для татуювання в'язнів концтабору Освенцим.

Але після обурення з боку ізраїльського меморіального центру Голокосту лот зняли з продажу. Торги мали відбутися 9 листопада.

Згідно зі сторінкою аукционного дому, за тавра планували отримати до $40 тис. Також до складу лоту входила інструкція німецького виробника Aesculap, який постачав тавра нацистам. У цьому буклеті вказано, що тавра призначені для великої рогатої худоби. Але вони в десять разів менші за звичайні, тому фахівці вважають, що їх використовувалися на людях.

Аукціонний дім описав тавра як «шокуючий і надзвичайно рідкісний музейний експонат безпрецедентного історичного значення».

Втім Всесвітній центр пам’яті Голокосту в Ізраїлі «Яд Вашем» засудив продаж тавр і взагалі поставив під сумнів їхню автентичність.

У Центрі зазначили, що не куплятимуть лот, щоб не заохочувати «жадібних торговців».

«Яд Вашем» виступає проти існування ринку єврейських або нацистських речей часів Голокосту, і тому не купує такі речі», — заявили в Центрі пам’яті.

А Рабин Менахем Марголін, голова Європейської єврейської асоціації, написав листа міністру юстиції Ізраїлю з проханням припинити «мерзкий продаж».

Керівник аукціонного дому Мейр Цольман запевняв, що «він останній, хто применшує значення Голокосту». Але, станом на 3 листопада, лот з таврами знятий з аукціону.

Біля берегу Середземного моря ізраїльський дайвер знайшов меч хрестоносців