В Єрусалимі тисячі людей влаштували протести проти Нетаньяху, є затримані
Getty Images

В Єрусалимі відбулася чергова акція протестів противників прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, у якій взяли участь тисячі людей, не обійшлося без затримань. Про це повідомляють AlJazeera і видання Haaretz.

Цього тижні у Тель-Авіві і в Кейсарії не було протестів. Організатори акцій протесту вирішили сконцентрувати свої зусилля на Єрусалимі й на мітингах протесту на перехрестях та на в’їзді в деякі міста.

За даними поліції, під час мітингів Єрусалимі були затримані не менше 20 осіб. Їх підозрюють в порушенні громадського порядку і створенні перешкод діям поліцейських.

Також у Єрусалимі демонтували статую «Герой Ізраїлю», що представляє собою фігуру учасника акції протесту проти прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху.

Напередодні ввечері ця статуя була встановлена на площі Паріз, навпроти офіційної резиденції прем’єр-міністра.

Робітників, які здійснювали демонтаж статуї, супроводжували поліцейські. Автора скульптури, 41-річного художника Ітая Залаіта, затримали, проте через кілька годин відпустили.

Ітай Залаіт пояснив сенс назви статуї, підкресливши, що в його очах «кожна людина, що бореться за демократію, є справжнім героєм».

«Герой Ізраїлю» — це не перше політичне висловлювання скульптора. У липні на площі Рабіна в Тель-Авіві була встановлена інсталяція «Таємна вечеря Бібі», що зображає прем’єр-міністра Ізраїлю, який сидить на самоті за величезним обіднім столом.

Протести проти Нетаньяху в основному зосереджуються на кримінальних звинуваченнях проти політика через три випадки корупції. Деякі демонстранти також протестували проти його боротьби з пандемією коронавірусу. Протести відзначені насильством з боку поліції та нападами на протестуючих з боку правих опонентів.

За даними ізраїльської газети Haaretz, протест у суботу був найбільшим за останні тижні і відбувся напередодні судового засідання за клопотанням Нетаньяху припинити розгляд справ щодо корупції, запланованого на неділю.

Протести розпочались навесні, коли Нетаньяху та його головний конкурент Бенні Ганц домовились сформувати так званий надзвичайний уряд, зосереджений на вирішенні проблем охорони здоров'я та економіки, пов'язаних з пандемією коронавірусу.

Їх партнерство було паралізовано міжусобицями, і два жорстких карантина сильно вдарили по економіці, через що безробіття зростало.

Цього тижня Ганц, який виконує обов'язки міністра оборони Нетаньяху, приєднався до опозиції, затвердивши попередньо розпуск парламенту та проведення нових виборів — четвертих за менше ніж два роки.

Ганц посилався на неспроможність уряду затвердити бюджет, який повинен бути затверджений до 23 грудня. Якщо цього не зробити, це автоматично призведе до розпаду коаліції та спровокує дострокові вибори.

Остаточне голосування за розпуск парламенту може відбутися вже наступного тижня.

Раніше ми писали, що Ізраїль та Об'єднані Арабські Емірати домовились про взаємні безвізові поїздки. 

Ізраїль прискорює план заселення спірного району Східного Єрусалиму