В ЄС розкритикували рішення РФ оголосити «іноземним агентом» незалежне видання «Медуза»
Meduza.io

Європейський союз розкритикував рішення російської влади про включення інтернет-видання «Медуза» до списку «іноземних агентів».

Про це написав у Twitter речник ЄС з питань закордонних справах політики безпеки Петера Стано.

«Європейський Союз давно дотримується позиції, згідно з якою закон про так званих «іноземних агентів» сприяє систематичному порушенню основоположних свобод і обмежує громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та права політичної опозиції в Росії. Демократія — це універсальна цінність, що включає повагу до прав людини, закріплених в міжнародному праві», — сказав чиновник.

В Євросоюзі вкрай стривожені, що російська влада продовжує обмежувати роботу незалежних медіаплатформ, а також окремих журналістів та інших медіасуб'єктів.

Це суперечить міжнародним зобов'язанням Росії і зобов'язаннями у сфері прав людини. ЗМІ зобов'язані повідомляти про проблеми, що становлять суспільний інтерес, а державні органи зобов'язані забезпечити, щоб вони могли робити це в атмосфері, вільній від страху і залякування

23 квітня 2021 року Мін'юст Росії включив «Медузу» до списку ЗМІ — «іноземних агентів». Редакція, офіс якої розташований в Латвії, заявила про намір оскаржити рішення Мін'юсту РФ.

Закон про «іноземних агентів» прийнялив Росії в 2017 році. Згідно з ним, іноземним агентом можуть визнати будь-яке закордонне ЗМІ, яке отримує фінансування або майно з-за кордону (в тому числі від російських юридичних осіб, спонсорованих з іноземних джерел).

Тепер в реєстрі ЗМІ-«іноагентів» — 19 фізичних та юридичних осіб, серед них — «Голос Америки», телеканал «Настояще время», «Радіо Свобода» та інші.

Кремль обмежив дипмісіям «недружніх держав» можливість брати на роботу росіян