В ЄС відреагували на затримання у Мінську засновника Nexta

У Європарламенті назвали примусову посадку в Мінську літака Ryanair і затримання білоруського опозиційного блогера Романа Протасевича «шокуючою ескалацією, яка вимагає рішучої відповіді з боку ЄС».

Про це йдеться у заяві Роберта Бедроня, голови делегації Європарламенту зі зв'язків з Мінськом.

Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії, назвала ситуацію з літаком Ryanair «викраденням», яке має бути покаране санкціями. Вона заявила, що Романа Протасевича мають звільнити негайно, а 24 травня ЄС розгляне конкретні кроки реагування на ситуацію.

Євродепутати заявляють, що зараз необхідно терміново приступити до реалізації четвертого пакету санкцій проти посадових осіб, причетних до фальсифікації презедентських виборів у Білорусі. А також порушень прав людини у цій країні включаючи переслідування незалежних журналістів і блогерів, а також — проти компаній, що підтримують Олександра Лукашенка і його режим.

Автори документа вимагають від Європейської служби зовнішніх зв'язків (EEAS) і диппредставництв ЄС у Білорусі взяти ситуацію з Протасевичем під контроль, «запропонувати йому будь-яку підтримку, якої він може потребувати», і домагатися «його якнайшвидшого звільнення».

Крім того, Литва вже звернулась до країн ЄС з пропозицією заборонити польоти над Білоруссю та позбавити її членства в Міжнародній організації цивільної авіації.

В українському Міністерстві закордонних справ назвали затримання білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича атакою на свободу слова.

Звільнена із в'язниці журналістка та масові обшуки. Що відбувається з редакцію Tut.by