В Індії віряни до смерті забили чоловіка, який «осквернив» їхню святиню
Unsplash

В індійському місті Амрітсар штату Пенджаб натовп до смерті забив чоловіка в одному іх храмів.

Загиблий нібито осквернив святиню сикхізму, повідомляє ВВС.

Інцидент стався під час молебню в Золотому храмі міста. Чоловік начебто увірвався до внутрішнього святилища, де лежала священна книга сикхізму — Гуру Грантх Сахіб.

Загиблий спробував доторкнутися до церемоніального меча, який лежав поруч із книгою, але на нього накинулися охоронці та прихожани. Поліція знайшла чоловіка мертвим, наразі проводиться розслідування.

Чаранджит Сінгх Чанні, головний міністр Пенджаба, закликав «знайти реальних змовників, які стоять за цим підлим вчинком». Напередодні ще одного чоловіка затримали за те, що він кинув священну книгу сикхів в ставок.

Осквернення Гуру Грантх Сахіба — дуже важлива тема для сикхської громади. У 2014 та 2015 роках сталося кілька схожих інцидентів, що стало серйозною політичною проблемою на виборах у Пенджабі в 2017 та 2019 роках. 

Партію при владі критикували за те, що вона не зуміла справедливо відповісти на ці осквернення.

Що таке сикхізм

Сикхі́зм — це релігія, заснована у Пенджабі гуру (духовним вчителем) Нанаком. Громада сикхів налічує близько 22 млн членів.

Сикхізм поєднує ідеї індуїзму та ісламу. Сприймаються індуїстські концепції карми і перенародження, але відкидається кастова система. Також сикхи вірять у єдиного Бога.

Гуру Грантх Сахіб — основний священний текст сикхів, який був написаний в період сикхських гуру з 1469 до 1708 року. Віруючі ставлять до тексту, як до живого гуру.

В Індії нова дорога тріснула, коли чиновниця розбила об неї кокос (відео)