В Індонезії какаду навчилися робити «ложки» та «ножі» з гілок
Pixabay

Какаду Гоффіна, які мешкають на сході Індонезії, створюють з дерева три різних типи інструментів і використовують їх для того, щоб витягти вміст цербери, яким вони переважно харчуються.

Про повідомляє Naked Science.

Вивчати поведінку цього виду в дикій природі вкрай непросто, тому що ці полохливі птахи живуть в густій кроні тропічного лісу. 

Тому Береника Медушевська та її колеги з Ветеринарного університету Відня спостерігали за поведінкою спійманих какаду на острові Ямдена у вольєрі.

Для цього експерименту вони відловили 15 птахів, які жили в великому вольєрі. У ньому повністю була зімітована локація їх проживання. Птахи регулярно отримували свіжу воду і корм, серед яких були плоди з місцевих лісів.

Орнітологи дали папугам плоди дерева Cerbera manghas, які какаду їдять у природі. Один з самців очистив отриманий плід від оболонки, а потім відламав шматок гілки й обробив його дзьобом.

Після цього птах скористався готовим інструментом, щоб витягти шматочок насіння з-під задерев'янілого плоду. Така поведінка за цим самцем спостерігалася постійно. Таким же методом користувався ще один птах з 15 відловлених.

Оскільки інструменти використовували лише дві особини, то цю навичку вчені вважають набутою, а не вродженою.

Столові прибори, якими користуються папуги, можна розділити на три типи:

«Консервні ножі» — товсті і міцні палички, якими птиці розкривають шкірку плоду. Це просто цілі гілочки.

«Ножі» — тонкі і гострі палички для різання м'якоті. Папуги дзьобом відокремлюють тріски і надають гілці потрібну форму.

«Ложки» — палички середньої товщини, якими какаду чіпляють насіння і відправляють в рот.

Коти віддають перевагу їжі, заради якої не потрібно напружуватися