В Ісландії відкрили найбільшу у світі фабрику з вилучення вуглекислого газу з атмосфери
Getty Images

В Ісландії почав працювати найбільший у світі завод з відкачування вуглекислого газу з земної атмосфери. Очікується, що нова технологія з часом допоможе зупинити глобальну зміну клімату.

Про це пише ВВС.

Зараз ця фабрика здатна поглинути практично непомітний у світовому масштабі обсяг CO2, а деякі експерти взагалі сумніваються, що проблему потепління можна вирішити таким чином.

Фабрика під назвою «Орка» («енергія» ісландською мовою — ред.) здатна щорічно поглинати 4 тис. тонн CO2, що дорівнює вихлопам приблизно 790 авто.

Агентство Reuters зазначає, що минулого року глобальні викиди CO2 склали 31,5 млрд тонн.

Сайт E&E News пише, що нова фабрика здатна поглинути менш як 1% щорічних викидів однієї-єдиної теплоелектростанції, яка працює на вугіллі.

Проте поява «Орки» значно збільшує наявні у світі можливості з вилучення вуглекислого газу: за даними Міжнародного енергетичного агентства, зараз працює 15 аналогічних фабрик, загальна щорічна потужність яких становить лише 9 тис. тонн.

Творці швейцарського стартапу Climeworks, який побудував фабрику, запевняють, що цій технології належить майбутнє.

«Кожна молекула CO2, яку «Орка» усуває з повітря і закачує в постійне підземне сховище, більше ніколи не буде сприяти глобальному потеплінню, — сказав під час запуску Крістоф Гебалд, один із засновників компанії. 

Як працює фабрика

Вона складається з восьми великих контейнерів, які схожі на ті, що використовують для транспортування вантажів на торговельних судах.

Контейнери обладнані фільтрами та вентиляторами, призначеними для закачування повітря і вилучення з нього вуглекислого газу.

Після вилучення CO2 змішується з водою і закачується під землю на велику глибину. Передбачається, що з часом витягнутий з атмосфери газ перетвориться на тверду породу.

«Жорстке попередження для людства». ООН оприлюднила звіт щодо глобальних кліматичних змін