В Ісландії виставили на продаж земельну ділянку з діючим вулканом
business-standard.com

В Ісландії сім'я, яка володіє землею, де у березні почав вивергатися вулкан, отримала пропозиції від потенційних покупців, зацікавлених у розробці туристичної території.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Я знаю, що земля продається за правильну ціну, і ми вже отримали принаймні дві пропозиції», — сказала співвласниця ділянки Анна Тордіс Гудмундсдоттір.

Тордіс є однією з 19 спадкоємців, які володіють територією ферми, відомою як Граун. Вулкан Фаградальсф’ялл, що на півострові Рейк’янес, приблизно за 30 км на південний захід від столиці, прокинувся в середині березня 2021 року. Це перше його виверження за близько 800 років.

На Карибських островах прокинувся вулкан. Через виверження евакуювали 16 тис. людей

Науковці кажуть, що він може вивергати лаву роками. Вулкан відвідали вже понад 10 тис. туристів. Влада Ісландії влаштувала 3,5-кілометрову пішохідну доріжку до місця виверження та патрулює територію, щоб впоратися з накопиченням відвідувачів.

Ісландський закон століттями захищав право людей проходити пішки через приватну землю. Проте збільшення туризму до пандемії спричинило дискусію про право землевласників стягувати плату за вхід з відвідувачів багатьох природних скарбів Ісландії, розташованих на приватній землі.

Прем'єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір заявила, що держава не планує купувати землю. Однак потенційним новим власникам землі не дозволять обмежувати доступ громадськості до цього місця.

Уряд виділив 70 млн крон ($564 000) державних коштів на будівництво інфраструктури та нагляд в районі виверження.

Землевласники мають безперечне право стягувати плату за послуги, що надаються на їхній землі, забезпечуючи вигідні ділові можливості навколо бажаних туристичних визначних пам'яток. Нинішні власники очікують, що в результаті місце матиме сервісний центр та автостоянку.

Біля столиці Ісландії сталося виверження вулкану Фаградальсфьяла