В Іспанії розлученій парі призначили спільну опіку над собакою
Getty Images

Суд у Мадриді ухвалив, що обидва господарі собаки на прізвисько Панда відповідальні за її життя, і призначив спільне опікунство над твариною.

Лола Гарсія, адвокат позивача назвала постанову «новаторською», повідомляє ВВС.

У суді Гарсія відстоювала позицію, що собака жив з обома господарями більше року і це викликало прив’язаність до них. Як доказ, були представлені договір про усиновлення Панди, ветеринарні рахунки та фотографії, на яких «всі троє виглядають як сім'я, так само, якби це була сімейна фотографія з дітьми».

Суд постановив, що «докази в ході розгляду показують емоційні відносини між позивачем і собакою, які заслуговують на законну опіку». Також наголосили, що «формальна власність на тварину не може мати переважну силу над бажаннями вихованця».

Тепер Панда житиме по місяцю у кожного з господарів.

У цій справі Лола Гарсія посилалася на Європейську конвенцію про захист свійських тварин 1987 року. Іспанія затвердила її чотири роки тому.

Наразі в Іспанії готують закон, який офіційно визнає домашніх тварин не «власністю», а живими істотами. Такий статус дозволить партнерам після розриву вимагати спільну опіку над ними.

Єдині в Україні. До Харківського зоопарку прибули три самки пінгвінів Гумбольдта (фото)