В Іспанії затримали двох українців у справі про відмивання коштів російської мафії
Getty Images

Поліція Іспанії та Європол 16 грудня затримали 23 людини, підозрюваних у відмиванні грошей російської мафії, отриманих від злочинних доходів, повідомляється на сайті іспанської поліції.

Правоохоронці затримали вісім громадян Росії, двох українців, по одному вихідцю з Казахстану і Алжиру та 11 громадян Іспанії, повідомляють російські федеральні ЗМІ, посилаючись на пресслужбу Національної поліції.

За версією слідства, учасники злочинної групи збиралися контролювати ключові сектори іспанської економіки і хотіли за допомогою юристів, чиновників, політиків, бізнесменів і хакерів проникнути в державні установи.

В ході обшуків, проведених в Аліканте, Мадриді, Таррагоні і на Ібіці, поліція виявила зброю, 300 тисяч готівкою, діаманти, 16 «розкішних» автомобілів і криптовалютні рахунки. Також поліція заарештувала банківські рахунки і активи на мільйони євро.

Справу почали розслідувати в 2013 році, коли поліція помітила пожвавлену активність російської мафії в Іспанії. Учасники розслідування вважають, що підозрювані використовували Іспанію «як відправну точки для відмивання грошей злочинних організацій з країн колишнього Радянського Союзу».

У поліції назвали затримання підозрюваних найбільшою операцією проти східноєвропейської мафії, проведеною в Іспанії за останні 10 років.

У травні 2019 року Національна судова палата Іспанії (НСПІ) винесла вироки представникам так званої «російської мафії» — 14 громадянам Росії, Грузії та Іспанії.

Як додає Meduza.io, в жовтні 2018 року в Іспанії виправдали 17 осіб, в основному громадян РФ, яких вважали учасниками тамбовсько-Малишевський ОЗУ. Їх звинувачували у відмиванні грошей через іспанські компанії і нерухомість. Національна судова колегія Іспанії порахувала, що прокуратура не надала достатніх доказів того, що підсудні перебували в цій ОПГ або надавали їй підтримку шляхом відмивання грошей. Серед виправданих у справі виявився депутат Держдуми РФ Владислав Резник.

Колишній король Іспанії повернув державі майже €700 тисяч несплачених податків