В Італії почався найбільший за 30 років судовий процес над мафією
Getty Images

Сотні членів «Ндрангети», наймогутнішого мафіозного угрупування Італії, судитимуть в Калабрії цього тижня в рамках найбільшого за останні три десятиліття судового процесу.

Як повідомляє The Local, суд над злочинним синдикатом і його спільниками, серед яких політики, державні службовці, поліція і «білі комірці», триватиме понад два роки.

У судовому процесі беруть участь 355 обвинувачених, понад 900 свідків обвинувачення і 400 адвокатів. Також 58 державних свідків готові порушити кодекс мовчання і розкрити секрети клану, що є безпрецедентним.

Судовий процес проводиться в спеціально обладнаному приміщенні в самому центрі території «Ндрангети» в Калабрії, найбіднішому регіоні Італії. Він стосується тільки однієї групи — сім'ї Манкузо і її філії.

Під час нещодавнього попереднього слухання знадобилося три години тільки для того, щоб прочитати імена обвинувачених, в тому числі боса Луїджі Манкузо, який провів майже 20 років за ґратами.

У суді обвинувачення представляє найвідоміший прокурор Італії по боротьбі з мафією Нікола Граттер, який живе під охороною поліції понад 30 років.

Розмах судового процесу перевершує лише перший італійський «максі-судовий розгляд» 1986-1987 років в Палермо проти сицилійської Коза Ностри і її мережі пов'язаних сімей. Тоді було засуджено 338 осіб. Пізніше місцева мафія вбила прокурорів Джованні Фальконе і Паоло Борселліно.

Майбутня справа частково відрізняється ще й тим, що націлена на одну з приблизно сотень родин «Ндрангети». Проте, вона важлива не тільки через свій масштаб, а ще й через те, що у ній фігурує багато юристів, політиків, держслужбовців та підприємців, які допомагають роботі «Ндрангети».

Звинувачення включають участь в мафіозних групах, вбивство і замах на вбивство, незаконний обіг наркотиків, здирництво, лихварство, розголошення службових таємниць, зловживання службовим становищем, зберігання вкрадених товарів і відмивання грошей.

Кількість обвинувачених збільшується до 400, включаючи понад 90 підсудних, які обрали «швидкі» судові процеси. Серед них — колишній парламентар Джанкарло Піттелі, екссенатор від партії «Форца Італія» колишнього прем'єр-міністра Сільвіо Берлусконі. Він заперечує звинувачення в тому, що він діяв як посередник між «Ндрангетою» та світом політики, банківської справи та інших потужних інституцій, включаючи суди.

Більшість підсудних правоохоронці затримали в серії рейдів у грудні 2019 року, що призвело до арештів по всій Італії, а також у Німеччині, Швейцарії та Болгарії.

Фігурантів звинувачують у численних вбивствах, деякі сталися до 1996 року.

ЗМІ Іспанії оприлюднили деталі затримання «відмивачів» коштів російської мафії