В Ізраїлі 44 людини загинули у тисняві під час паломництва
Getty Images

Під час фестивалю «Лаг ба-Омер» на горі Мерон на півночі Ізраїлю почалася тиснява, у якій загинули учасники. Щонайменше 44 людини померли та близько 150 поранені.

Про це повідомляють DW із посиланням на екстрені служби Ізраїлю та Associated Press.

Тиснява виникла, коли велика кількість людей виходили з місця проведення фестивалю через вузький прохід. Деякі учасники фестивалю посковзнулися на слизьких сходах, після чого люди почали падати один на одного. Деякі ЗМІ писали, що паніка почалася після того, як обвалилася частина трибун.

Екстрені служби та машини швидкої «надають допомогу десяткам поранених», у тому числі «20 пацієнтів у критичному стані».

Служба швидкої допомоги Magen David Adom заявила, що 103 людини отримали поранення. Для евакуації поранених на місце викликали шість вертольотів.

«Ніхто не уявляв, що це може тут статися. Радість стала трауром, велике світло стало глибокою темрявою», — сказав учасник зібрання.

Елі Бір, директор ізраїльської служби швидкої допомоги «Хацала», заявив, що був шокований величиною натовпу на горі Мерон протягом ночі. Він, за оцінками, становив близько 100 тис. людей. У п'ятницю вранці він сказав ЗМІ, що серед загиблих були й діти.

«На жаль, ми виявили, що там топтали маленьких дітей, і ми проводили процедури швидкої допомоги дітям. Деяких із них нам вдалося врятувати», — цитує медика The Guardian.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що поліція могла несвідомо погіршити ситуацію, бо заблокувала натовп і не давала йому розсіятися, не підозрюючи про тиск людей позаду. Командир північного району, який контролював дотримання безпеки, сказав, що причина катастрофи досі незрозуміла, але він несе загальну відповідальність. «Безвідносно кращого чи гіршого результату, я готовий до будь-якого розслідування», — сказав Шимон Лаві журналістам.

Ізраїльські військові повідомили, що направили медиків та пошуково-рятувальні групи разом з вертольотами для допомоги у «інциденті з масовими жертвами» у цьому районі.

Ізраїльські ЗМІ опублікували зображення ряду тіл, вкритих поліетиленовими пакетами, на землі. Відео, розміщені в соціальних мережах, демонстрували сцени хаосу.

Єгуда Готтлейб, один з перших реагуючих з надзвичайних служб Об'єднаної Хатзали, сказав, що бачив, що «десятки людей падають один на одного. Велика кількість з них була розчавлена ​​і втратила свідомість».

Територія паломництва закрита, а рятувальники та сили безпеки намагалися очистити територію.

Ізраїльський прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху назвав інцидент «жахливою катастрофою» й заявив: «Ми всі молимося за одужання потерпілих».

 «Із великим занепокоєнням я слідкую за повідомленнями із Мерона і молюсь про зцілення поранених», — написав у Twitter президент Ізраїлю Реувен Рівлін.

Про паломництво

Влада дозволила 10 тис. людей зібратися на місці могили. Але організатори повідомили, що паломники зафрахтували понад 650 автобусів з усієї країни, тож до Мерона приїхало спершу 30 тис. людей.

Газета Times of Israel повідомляє з посиланням на організаторів, що в четвер увечері на святі було близько 100 тис. осіб, попри введене владою обмеження.

Для забезпечення порядку під час події влада задіяла близько 5 тис поліцейських. Поліція закликала паломників уникати інцидентів під час святкувань.

Паломництво влаштували всупереч застереженням медиків щодо поширення COVID-19.

Захід став першим величезним релігійним зібранням країни, яке відбулося законно. Ізраїль скасував майже всі обмеження, пов'язані з пандемією коронавірусу. У країні з кінця 2020 року триває одна з найуспішніших у світі кампаній вакцинаці.

Під час свята ввечері після заходу сонця прийнято розводити багаття на честь раббі Шимона бар Іохая, танцювати і співати пісні. Вночі паломники їздять на могилу рабі Шимона на горі Мерон. Цей звичай особливо підтримують хасидські громади і ті, хто вивчає Каббалу.

На горі Мерон дітям, яким виповнилося три роки, роблять традиційне зрізання волосся.

Ізраїльське місто захопили дикі кабани-розбійники