В Ізраїлі оголосили про нову коаліцію. Нетаньягу має піти у відставку

В Ізраїлі Яір Лапід, лідер опозиційної партії «Єш Атід» («Є майбутнє») повідомив Реувену Рівліну, чинному президенту країни, що зміг сформувати владну коаліцію.

Про це стало відомо ввечері 2 червня, незадовго до півночі, коли минав граничний термін, відведений на переговори, пише «Радіо Свобода».

В результаті Лапід (на фото) оголосив, що створить коаліцію за участю невеликої арабської партії РААМ (або «Об’єднаний арабський список»).

Новий кабінет міністрів, ймовірно, запрацює з 14 червня, його очолить Нафталі Бенет, лідер ультраправої партії «Яміна».

Reuters називає його мільйонером, який досяг успіху в сфері технологій і мріє анексувати більшу частину окупованого Західного берега. Створення Палестинської держави Бенет охарактеризував як «самогубство для Ізраїлю», пов’язавши позицію із заходами безпеки.

Також «Яміна» і «Єш Атід» домовилися про ротацію посади прем’єра. Перші два роки його обійматиме Бенет, потім посада перейде до Лапіда, який поки очолюватиме МЗС Ізраїлю.

Політична криза в Ізраїлі

На виборах у березні партія Яіра Лапіда посіла друге місце, поступившись першим консервативній партії «Лікуд» на чолі з Беньяміном Нетаньягу. Але «Лікуд» не мала вирішальної переваги для самостійного формування уряду.

Березневі вибори стали четвертими за два роки, на яких жодна з партій не змогла домогтися вагомого успіху.

На тлі цієї політичної кризи в Ізраїлі відбулись вибори президента — 2 червня 2021 року парламент країни обрав главою держави Іцхака Герцога, який з 2013 року очолював опозиційну політичну силу «Авода» (Партію праці). Він перебере президентські повноваження у Реувена Рівліна 9 липня.

Загострення між Ізраїлем та сектором Гази. Нетаньягу пообіцяв, що палестинці заплатять кров'ю