В Києві досліджують невідомі плівки легендарного автора «Червоної рути». (Відео)

Коли бачиш новину, що десь знайшли невідомі плівки про відому людину, чекаєш на плівковий скандал. Такі часи. Та уявіть собі, може бути сенсаційно, але не зі скандальним, а дуже позитивним окрасом. В Україні знайшли унікальну кінохроніку композитора Володимира Івасюка, автора легендарної «Червоної Рути».

Талановитий композитор пішов з життя у 1979-му у віці 30 років. Його знайшли повішеним у лісі. Офіційною версією було самогубство, але є припущення, що Івасюка вбив радянський КДБ.

Володимир Івасюк пішов з життя в 30 років / Wikipedia

Невідому плівку виявила в Чернівцях в квартирі журналіста і режисера Василя Селезінки його рідня під час прибирання в коморі, повідомляють в «Довженко-Центрі». Селезінка 32 роки був головним режисером Чернівецької телестудії та активно сприяв кар’єрі талановитого композитора. Ймовірно, на знайдених плівках — робочі матеріали для  телевізійних програм.

Дочка Василя Селезінки Оксана Ахтемійчук, що знайшла плівки, передала їх сестрі композитора Оксані Івасюк. Та привезла знахідку до Києва. Наразі плівки досліджують в «Довженко-Центрі». Оприлюднити відеоматеріал обіцяють на початку грудня.

А поки можемо насолодитися записом «Червоної рути» 1971 року.