В лютому 2014 року в Криму був ще й Жириновський. Йому допоміг втекти звідти Шуфрич
УНІАН

Народний депутат від партії «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич розповів, що у 2014 році під час російського вторгнення зустрічався в Криму з російським політиком Володимиром Жириновським. Шуфрич ще й займався його евакуацією з півострова.

Про це обранець сказав у прямому ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1».

«28 лютого точно з мандатом Олександра Турчинова я прилетів в один день з Петром Порошенком в Сімферополь. Різними літаками, але в один день. Але мене зустріли поважно, а Порошенка обілляли всім, чим можна, на площі перед Верховною Радою Криму, тому що його там сприйняли як зрадника», — стверджує Шуфрич.

Він розповів, що зустрічався з тодішнім спікером парламенту Криму Володимиром Константиновим, якого в березні 2014 генпрокуратура звинуватила у державній зраді.

«Ми багато про що домовилися, але, на жаль, на наступний день через розбалансування і дезорганізації різних гілок влади в Україні, які не встигли сформуватися, було порушено кримінальну справу проти Константинова і Аксьонова і пішло-поїхало», — зазначив Шуфрич.

Також політик підтвердив, що бачився тоді й з лідером Ліберально-демократичної партії Росії скандалістом Володимиром Жириновським.

Я дійсно зустрівся з Жириновським. І коли побачив, що його штучно не випускають із Сімферополя, я звернувся до Пашинського з проханням відправити його додому. Тому що до 11 ранку закрили повітряний простір, дозволили прилетіти тільки Порошенку і мені. Україна, до речі, закрила повітряний простір

Шуфрич уточнив, що Пашинський знав, що він прилетів від керівника української держави і вирішив, що Жириновському «краще летіти додому. Там і без нього всього вистачало».

Ця розповідь Шуфрича — своєрідна відповідь на промову Порошенка влітку 2020 року. П’ятий президент України 15 червня на засіданні Апеляційного суду в Києві у справі про державну зраду експрезидента Віктора Януковича розповів, що як народний депутат їздив до Криму в 2014 році на початку російської анексії.

Як повідомляє «Радіо Свобода», Порошенко тоді сказав: «Я особисто був у Криму — 27 і 28 числа (лютого 2014 року — Прим. ред.) і особисто бачив російські війська, мав інформацію про те, що десантуються російські війська в аеропорту Сімферополя», — сказав Порошенко. Він повідомив, що зустрічався з тодішнім головою парламенту Кри­му Констан­тиновим, головою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим і тодішнім пос­тій­ним представником виконувача обов’язків президента в АРК Сергієм Куніциним. За словами Порошенка, зустрічі мали «консультаційний характер».

Лише останніми роками у ЗМІ «спливають» подробиці, як Константинов став колаборантом. Так, у січні 2014 року Росія привезла до Криму християнські святині «Дари Волхвів». Разом із ними до Криму прилетіла група росіян, яка провела переговори з тоді ще спікером парламенту Криму Константиновим та маловідомим у 2014-му проросійським політиком Сергієм Аксьоновим, повідомляє «Радіо Свобода».

Окупація Криму Росією

Росія окупувала український Крим, увівши на півострів своїх військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. З початку окупації на півострові більш як 100 українців стали «бранцями Кремля».

Після окупації Криму в 2014 році Росія проводить регулярні військові навчання на півострові та в акваторії Чорного моря, а також завозить військову техніку, зокрема, системи протиповітряної оборони.

У Генштабі України дії російських військових у Криму називають незаконними.

Генасамблея ООН у грудні 2019 року прийняла резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з анексованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.

Підозра у держзраді. Янукович сприяв нарощенню в Україні російських військ