В Миколаєві, Ужгороді, Черкасах та Чернівцях буде другий тур виборів мера — екзит-пол

Публікуємо дані екзит-полу студії Савіка Шустера по п’яти українським містам.

Для партій прохідним бар'єром є 5%, тож беремо до уваги партії, які подолали бар'єр.

Ужгород

У першому турі виборів міського голови перемагає чинний мер Богдан Андріїв, трохи відстав кандидат від «Слуги народу» Віктор Щадей, на третій позиції колишній голова міста Сергій Ратушняк.

Партії, які проходять до міської ради:

1.   Слуга народу  18.91%.

2.   ВО «Батьківщина»  12.21%.

3.   Рідне Закарпаття  8.87%.

4.   Європейська солідарність  7.17%.

5.   Опозиційна платформа — За життя  5.88%

6.   КМКС - Партія угорців України  5.35%

7.   За майбутнє  5.21%.

Вінниця

На виборах міського голови перемагає чинний мер, представник «стратегії Гройсмана» Сергій Моргунов. На другом місці — Сергій Кудлаєнко, «Європейська солідарність», і Сергій Борзов від «Слуги народу» на третьому.

До Вінницької міської ради проходять партії: Українська стратегія Гройсмана  49.56%, Європейська солідарність 12.00%, Слуга народу 11.58%, Опозиційна платформа - За життя 6.64%.

Черкаси

На виборах мера найбільше голосів здобуває діючий мер Анатолій Бондаренко, він вийде у другий тур з представником «Голосу» Віктором Євпаком. Третє місце зайняв Віталій Ільченко, «Слуга народу».
Партії, які пройшли до міськради:

1.   Слуга народу  20.68%.

2.   За майбутнє  13.32%.

3.   Голос  12.05%.

4.   Європейська солідарність  10.92%.

5.   ВО «Черкащани»  8.70%.

6.   Опозиційна платформа - За життя  5.74%.

Чернівці

На першому місці на виборах мера — Роман Клічук від партії «Єдина альтернатива», яка, водночас, набирає найбільшу кількість голосів на виборах до міськради. Друге місце — Віталій Михайлішин, «Команда Михайлішина», третє — Олексій Каспрук, «Пропозиція».

Партії, які пройшли до міськради:

1. Єдина альтернатива  22.14%.

2. Слуга народу  14.74%.

3. Команда Михайлішина  12.21%.

4. Європейська солідарність  10.85%.

5. Пропозиція  8.82%.

6. Народний контроль  5.43%.

Миколаїв

У другий тур виборів мера виходять чинний міський голова Олександр Сєнкевич та представник ОПЗЖ Владислав Чайка. Третє місце —  Тетяна Домбровська, «Слуга народу».

Партії, які подолали 5% бар’єр:

Опозиційна платформа - За життя  26.74%, Пропозиція  23.79%,  Слуга народу  19.62%, Європейська солідарність  6.87%,  Партія Шарія  5.48%, Наш край  5.37%.

 

Про опитування

Студія Савіка Шустера спільно з телеканалом «Україна 24» провели власні екзит-поли в 12 містах України: Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі, Маріуполі, Кривому Розі, Чернівцях, Миколаєві, Вінниці, Черкасах та Ужгороді. Також були використані інструменти соціологічної компанії Liberty Report.

У день місцевих виборів було опитано 12765 українців по всій країні. 

Довідка

Кандидати висуваються в «одномандатному окрузі», що покриває всю територію міської громади, і можуть бути як представниками партій, так і безпартійними. 

Втім, щоб стати міським головою, кандидат повинен отримати не просту, а абсолютну більшість голосів — його мають підтримати більше 50% виборців, що проголосували в першому турі.

Якщо жоден кандидат не отримує таку абсолютну більшість, то має бути проведено повторне голосування —так званий «другий тур».

У другий тур виходять два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів виборців. Щоб стати переможцем – і міським головою – кандидат має у другому турі набрати просту більшість голосів, уже не обов'язково більше 50%.

 

Справа не в безпеці. Швидше — у страху опинитися відкинутим