У МЗС розтлумачили Макрону, чому українці та росіяни — не «братні народи»

Президент Франції Емманюель Макрон відмовився назвати воєнні злочини росії в Україні «геноцидом», а також заявив, що росіяни і українці є «братами».

В інтервʼю телеканалу France 2, коментуючи слова президента США Джо Байдена, який напередодні вперше кваліфікував дії російської армії як геноцид, французький лідер сказав: «Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи (росіяни та українці — Прим. ред.) — брати».

При цьому він заявив, що росія в односторонньому порядку розпочала «надзвичайно жорстоку війну», а її армія скоїла воєнні злочини.

«Те, що ми можемо з упевненістю сказати, це те, що ситуація неприйнятна і що це воєнні злочини. Ми переживаємо воєнні злочини, які є безпрецедентними на нашій землі — нашій європейській землі», — наголосив Макрон.

У МЗС Україні вже відреагували на заяву французького президента. «Небажання президента Франції Емманюеля Макрона визнати геноцид українців після усіх відвертих заяв російського керівництва та злочинних дій російських військових розчаровує», — зазначив речник міністерства Олег Ніколенко.

Він додав, що Україна та росія історично близькі з об’єктивних причин, але українці та росіяни ніяк не брати.

За його словами, міф про братні народи почав руйнуватися в 2014 році і остаточно зруйнувався, коли російські ракети полетіли на українські міста.

«Братній» народ не вбиває дітей, не розстрілює цивільних, не ґвалтує жінок, не калічить літніх людей та не знищує будинки іншого «братнього» народу. До звірств проти беззахисних людей не вдаються навіть найзапекліші вороги. Наразі немає ані моральних, ні реальних підстав вести розмови про «братні» зв’язки російського та українського народів», — наголосив Ніколенко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Київ відхилив пропозицію візиту президента Штайнмаєра. У Німеччині здивовані