В МЗС відреагували на ініціативу країн про заборону імпорту українського зерна
Unsplash

В МЗС звернули увагу на заяву міністра сільського господарства Польщі про те, що його країна, Словаччина, Болгарія, Румунія та Угорщина підтримують продовження заборони на імпорт українського зерна до кінця 2023 року.

«Вважаємо категорично неприйнятним продовження торговельних обмежень на імпорт аграрної продукції України після того, як 15 вересня сплине дія заборони Європейської Комісії. Викликають повне нерозуміння і наміри додати до переліку заборонених до імпорту товарів і інші категорії української продукції», — зазначили в міністерстві.

У МЗС додали, що такі обмеження не відповідають духу і букві Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС.

Нагадаємо, 15 квітня Польща заборонила ввозити зерно та інше продовольство з України. Згодом аналогічні обмеження ввели в Угорщині та Словаччині. Подібні заходи уряди країни пояснили турбтою про своїх фермерів, які втратили сотні мільйонів євро через наплив дешевого українського зерна на їхні ринки.

2 травня Європейська комісія офіційно тимчасово заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Водночас через їхню територію може здійснюватися транзит української продукції. Термін заборони спливає 15 вересня. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

Росіяни дронами атакували порт Ізмаїл, знищивши 13 тис. тонн зерна