Секретних домовленостей про курс 30 грн/$ немає, запевняють в НБУ

Заступник голови НБУ Юрій Гелетій стверджує, що при підготовці проєкту держбюджету на наступний рік Мінекономіки не узгоджувало курс долара з Національним банком, адже визначених форматів чи процедур для цього просто не існує.  

«Ця цифра взята з макропрогнозу Мінекономіки… У цьому контексті можу сказати одне: у НБУ немає ніяких таргетів по курсу. Наша позиція — виключно рух in line з ринковими трендами. Загалом чим менше уваги до курсу, тим краще. Ми не збираємося заважати гривні рухатися у той бік, куди її штовхатимуть ринкові сили», — каже Гелетій.

Також в НБУ визнають, що заяви політиків про «долар по 30» певним чином впливають на коливання курсу, але такий вплив — короткостроковий. В цілому, запевняє Гелетій, у довгостроковій перспективі курс формуватиметься під впливом таких чинників, як динаміка експорту, імпорту та інвестиції в країну. «У нас немає ніяких секретних документів чи домовленостей про долар по 30», — підсумував банкір.

Що ж до сезонних чинників, що зумовлюють коливання курсу, то, за словами Гелетія, цьогоріч вони не будуть настільки яскраво вираженими, як раніше. У той же час початок продажів нового врожаю матиме позитивний вплив на пропозицію валюти, тобто гривня може повернутися до укріплення, натякають в Нацбанку.

Нагадаємо, представляючи проєкт держбюджету на 2021 рік, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що закладений курс на рівні 29,1 грн/$ узгоджували з Національним банком, а ще раніше, на початку липня, президент Володимир Зеленський заявляв, що через тодішній курс гривні українські підприємства «недоотримали мільйони і закрились». 

«Як ми можемо жити, якщо у нас бюджет порахований за курсом 30, а гривня ви у нас бачите яка? Нам говорили, що це ринкові умови, банк незалежний і т. д.», — нарікав тоді керманич держави.