В НБУ скаржаться на значний відтік інвестицій з України у минулому році

У 2020 році надходження прямих інвестицій в Україну практично зупинилося, повідомив член ради Нацбанку Богдан Данилишин. За 11 місяців їх відтік з країни становив близько $200 млн. Для порівняння, за аналогічний період 2019 в Україну прямих інвестицій надійшло на $5,1 млрд.

Данилишин зазначив, що якщо враховувати також і інвестиції резидентів України за кордон, статистика буде ще більш невтішною — мінус $540 млн. А якщо ще й додати вилучення доходів з України прямим інвестором, матимемо мінус $1,2 млрд.

В НБУ нагадують, що у 2019-му інвестори активно вкладали в Україну доходи, отримані від попередніх інвестицій. Сумарно цей показник того року дорівнював $3,1 млрд.

Що ж до минулого 2020-го, то в НБУ наводять суму чистого відтіку коштів з України — $7,7 млрд. Причинами такого падіння банкіри називають пандемію COVID-19 та недостатній прогрес у реформах.

«Недостатньо швидкий прогрес структурних реформ та невизначеність із перспективами подолання епідемії COVID-19 в Україні визначають мізерні обсяги іноземних інвестицій в економіку та не дозволяють повною мірою розкрити виробничий потенціал української економіки», — підсумовує Данилишин.

Головні очікування для фінансового сектору на 2021 рік — погляд з НБУ