В. о. президента Перу подав у відставку після загибелі протестувальників
Congreso de la República del Perú

Виконувач обов'язків президента Перу Мануель Меріно подав у відставку у неділю після менш ніж тижня перебування на цій посаді. Він залишивши країну в невизначеному стані після вимог законодавців про відставку з посади. Причина — дві смерті під час акцій протесту в ніч із суботи на неділю.

Як повідомляє Reuters, це політичне потрясіння припало на той час, коли Перу, другий у світі виробник міді, бореться з пандемією COVID-19 і з, як очікується, найгіршим економічним спадом за століття.

Люди вийшли на вулиці, щоб відсвяткувати відставку Меріно, розмахуючи прапорами й скандуючи. При цьому новини повідомляють про занурення Перу в невизначеність та юридичний безлад, оскільки законодавці зараз борються за те, хто займе місце президента.

Конгрес Перу обіцяє друге голосування ввечері. Перше голосування не змогло забезпечити підтримку більшості для лівого законодавця та правозахисника Росіо Сільва-Сантістебана, призначеного тимчасовим президентом.

Напружений спокій запанував у столиці Лімі, оскільки перуанці чекають на рішення про те, хто буде наступним президентом.

«Меріно подав у відставку, оскільки його руки заплямовані кров'ю, кров'ю наших дітей», — сказала Клариса Гомес, одна з тих, хто святкував відставку політика, додавши, що законодавці, які поставили його при владі, також повинні «заплатити».

Конгрес, в якому домінує опозиція, минулого понеділка проголосував за усунення попередника Меріно Мартіна Віскарри з посади президента через звинувачення у хабарництві, які він заперечує. Законодавці збиралися в неділю вдень, щоб визначити наступного президента, або, принаймні, спосіб його обрання.

У телевізійній промові Меріно, колишній глава Конгресу, який керував спробою імпічменту Віскарри, попросив свій кабінет надалі допомогу у передачі влади. Він назвав свою відставку «безповоротною» та закликав до миру та єдності.

Тисячі людей у ​​Перу влаштували одні з найбільших акцій протесту за останні десятиліття, більшість з яких були мирними, але все частіше затьмареними сутичками, після голосування за усунення Віскарри.

Напружений тиждень закінчився хаосом пізно в суботу, після того, як здебільшого мирні демонстрації посилилися до ночі.

Двоє молодих мітингувальників загинули внаслідок сутичок, повідомив громадський омбудсмен, а державна медична програма EsSalud підтвердила у заяві, що двоє чоловіків померли від вогнепальних поранень.

Національний координатор з прав людини Перу повідомив, що 112 людей постраждали, деякі через сльозогінний газ, 41 зникли без вісти. Щонайменше дев'ять отримали вогнепальні поранення, повідомили представники охорони здоров'я.

Віскарра, чия відставка спричинив кризу, попередив перуанців, щоб вони не дозволили депутатам ще раз визначати, хто стане наступним лідером Перу.

Політик вимагає, щоб Конституційний Суд Перу негайно виніс рішення, чи законний був його імпічмент. Незабаром після цього суд заявив, що перенесе на понеділок слухання, призначене на середу, для прискорення аргументів у справі.

«Я тут, щоб співпрацювати», — сказав Візкарра, політично ні з ким не пов'язаний центрист, популярний у перуанців, якого досі не визнали винним у звинуваченнях у корупції, що призвели до його усунення.

Фейєрверки та сльозоточивий газ

У суботу сотні переважно молодих протестувальників розгорнули великий прапор Перу та заспівали державний гімн на центральній площі Ліми, площі Сан-Мартін.

Але прибережне місто незабаром сповнилося сиренами, криками та скандуванням про відсторонення Меріно, оскільки мітинги та реакція поліції ставали дедалі бурхливішими.

Омбудсмен Перу попередив у Twitter, що сили безпеки почали «зловживати силою та застосовувати сльозогінний газ без виправдання» проти акивістів у центрі міста. Його агентство вимагає розслідування.

«Марш не для повернення Віскарри, він суто проти Меріно. Ми втомилися від корупції, від звичних політиків, які розділяють нас і нав’язують свої особисті інтереси», — сказав Сезар Анчанте, випускник міського університету, який вийшов на мітинг.

Також у суботу прем'єр-міністр Меріно заявив журналістам, що відкликання Віскарри було законним. Він також закликав активістів заспокоїтися і пообіцяв провести президентські вибори, які вже призначені на 11 квітня.

Сила наполегливості. У Перу відкрили Мачу-Пікчу на один день для одного туриста (фото)