Зі справи «Ріфмастера» зникли оригінальні відеодокази — адвокат (документи)
УНІАН

Усі відеодокази, надані суду стороною обвинувачення, є або копіями 2019 року, або вилученими з невстановлених носіїв. Про це заявили адвокати Антоненка «Ріфмастера» в Шевченківському суді м. Києва, де 23 лютого 2021 року відбулося чергове слухання по суті. Цього разу досліджувався один із двох визначальних томів у справі Антоненка -— Шеремета — сьомий.

«Саме в 7-му та 22-му томах містяться факти, які свідчать про цілковиту відсутність доказів причетності обвинувачених до злочину. Зокрема, в 7-му томі містяться відео зловмисників та еталонне відео нібито обвинувачених, процес здобуття цих відео, а в 22 томі знаходяться експертизи та порівняння», — заявив Леонід Маслов, представник захисту Андрія Антоненка в суді.

Захист зазначає, що майже всі відеоролики, на яких присутні зловмисники в ніч 20 липня 2016 року, слідчі отримали всупереч КПК. Єдине відео, яке отримано законно, це відео вибуху з камер ресторану McDonalds, але на ньому немає обвинувачених. Інше законно отримане відео — із закладанням вибухівки втрачено.

На записці, яка пояснює походження відео, не зазначені параметри пристрою відеофіксації та назви відеофайлів

Сторона обвинуваченого стверджує, що всі відеофайли з вуличних камер, якими оперує слідство, створені винятково в кабінеті старшого слідчого Нацполіції Василя Бирка шляхом копіювання з носіїв невідомого походження. Джерела походження усіх відео не відстежуються до першоджерела, номери носіїв не збігаються, а оригінальні файли в справі відсутні.

Крім того, за словами Маслова, оригінальний оптичний носій відео з камер спостереження супермаркету Novus по вул. Григоренка, 18, на якому нібито присутня Юлія Кузьменко, одна з обвинувачених, зі справи зник. Є лише вторинні копії зображення, створені слідчими.

Носій відео з Novus, по вул. Григоренко 18, за словами адвоката, зник зі справи

Ще один диск, з інформацією з камер спостереження з супермаркета Novus, по вул. Броварський проспект 17, взагалі зник.

Цей диск взагалі зник

Маслов також зазначає, що в справі відсутні оригінали еталонних відео, на яких зняті нібито Антоненко і Кузьменко, і за допомогою яких експерти ідентифікували обвинувачених. Натомість є копії, які піддавали редагуванню.

У той же час на оригіналі законного еталонного відео, на якому начебто присутня Яна Дугарь, відображено лише чотири кроки, що буцімто дає експерту підстави встановлювати особливості ходи, — стверджує Маслов.

Також, за словами захисника Антоненка, під час судового засідання сторона обвинувачення не спромоглася відтворити відеоролик, наданий як доказ.

Справа «Ріфмастера»

Музикант та військовослужбовець ССО Андрій Антоненко «Ріфмастер», волонтер Юлія Кузьменко та військовий фельдшер Яна Дугарь проходять як обвинувачені у причетності до вибуху, внаслідок якого 20 липня 2016 року загинув журналіст Павло Шеремет. 12 грудня 2019 року слідчі Нацполіції України повідомили їм про підозру.

Як писав Chas News, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив про затримання підозрюваних Антоненка, Кузьменко та Дугарь навіть раніше за звернення Генпрокуратури до суду. Згодом він повідомив про «успішне» розкриття злочину на брифінгу за участю президента України Володимира Зеленського та Генерального прокурора Руслана Рябошапки.

«Справа Антоненка є суто політичною — без кінця і дна» — Леонід Маслов

Пізніше Яну Дугарь звільнили з-під домашнього арешту під заставу. Через пів року тримання під вартою запобіжний захід Юлії Кузьменко було замінено на цілодобовий домашній арешт. Андрій Антоненко перебуватиме в СІЗО щонайменше до 2 квітня 2021 року.

19 січня 2021 року Шевченківський суд м. Києва подовжив запобіжний захід щодо Антоненка у вигляді тримання під вартою строком на два місяці. 10 лютого 2021 року Апеляційний суд м. Києва залишив рішення суду першої інстанції щодо Андрія Антоненка без змін.

Справа Антоненка — «помилка 404» правоохоронної системи