В Одесі демонтували пам'ятники Катерині ІІ та Суворову (фото)

У ніч на 29 грудня в Одесі демонтували пам'ятники «Засновники Одеси», центральним елементом якого була фігура імператриці Катерини ІІ, та пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Рішення про демонтаж пам'ятників міська рада ухвалила 30 листопада. Тепер вони будуть зберігатися на території Одеського художнього музею.

Пам'ятник Катерині ІІ в Одесі

Пам’ятник «Засновникам Одеси» знаходився на Катерининській площі у центрі міста та зображає російську імператрицю Катерину II разом з її послідовниками — Хосе де Рібасом, Францем де Волланом, Григорієм Потьомкіним та Платоном Зубовим.

Оригінальний пам’ятник встановили у 1900 році, але у 1920-му його знесли більшовики. Попри критику патріотичних організацій міста, пам’ятник відновили 2007 року.  

Спроби прибрати пам’ятник через суд у 2012 та 2015 роках виявилися безрезультатними. Після початку повномасштабної війни монумент кілька разів обливали червоною фарбою, а на сайті президента петиція про його знесення набрала необхідні для розгляду підписи.

знесення памятника катерині ІІ в Одесі

знесення памятника катерині ІІ в Одесі

Пам'ятник Суворову

Пам'ятник Олександру Суворову знаходився у Суворівському районі Одеси на перехресті проспекту Добровольського, Південної та Миколаївської доріг. Його встановили у 2012 році.

Демонтаж памятника Суворову в одесі

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Ужгороді знесли пам’ятник радянському солдату (фото, відео)