В Одесі згадують сутички й підпал Будинку профспілок 2 травня 2014 року
УНІАН

В Одесі 2 травня проходять відразу декілька заходів до річниці трагічних подій 2014 року.

Куликове поле

Одесити покладають квіти до Будинку профспілок на Куликовому полі. Поліцейські взяли під охорону поле і Соборну площу, вибухотехніки перевірили територію на наявність небезпечних предметів у день сьомої річниці одеської трагедії.

Про це повідомляє обласна поліція. Наразі Куликове поле і Соборна площа відкриті для громадян.

Центральна частина міста взята під посилене патрулювання правоохоронцями.

Перед початком заходів у пам’ять про жертв у  2014 році площі перевіряли поліцейські-вибухотехніки на наявність небезпечних предметів.

«Вхід на Куликове поле та вихід з нього здійснюється через «фільтраційні» пункти, де відвідувачів перевіряють на наявність небезпечних та заборонених предметів. Встановлені вони з боку Італійського бульвару та на перетині вулиць Канатної й Пироговської. Просимо з розумінням поставитися до превентивних заходів, їх єдина мета — забезпечити правопорядок та безпеку громадян», — написала пресслужба поліції на Facebook.

Силовики зосередилися біля Соборної площі, Куликового поля та у центральній частині міста. Також наряди правоохоронців виставили біля церков, де проходять святкові богослужіння.

В Одесі у річницю трагічних подій понад 2,6 тисячі правоохоронців забезпечують порядок під час масових заходів.

Марш захисників Одеси

В Одесі у річницю подій 2 травня проходить Марш захисників, як повідомляє в Telegram один із організаторів — партія «Національний корпус».

За приблизними підрахунками організаторів, у заході взяли участь понад дві тисячі людей. Вони зібралися на Соборній площі. Учасники вирушили до парку імені Тараса Шевченка, де відбувся мітинг. Біля меморіальної дошки учасники маршу вшанували пам’ять активістів Ігоря Іванова й Андрія Бірюкова, які загинули 2 травня 2014 року в центрі міста.

Заступник міністра запевняє, що все спокійно

В Одесі наразі не зафіксовано порушень громадського порядку під час заходів, заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, передає МВС.

«2600 правоохоронців чергують на усіх локаціях, де відбуваються масові заходи. Залучені сили та засоби скоординовані для оперативного реагування на будь-які зміни. Хочу відмітити, що як на Одещині, так і в цілому по Україні серйозних порушень не було», — зауважив чиновник.

 

Події 2014 року в Одесі

2 травня 2014 року в Одесі сталися масові зіткнення між патріотично налаштованими громадянами (за підтримки ультрас «Металіста» і «Чорноморця») і проросійськими сепаратистами. На Олександрівському проспекті група озброєних осіб з числа антимайданівців напала на марш «За єдину Україну», унаслідок чого одну людину вбили. Після сутичок у місті події перемістилися на Куликове поле, де було наметове містечко «Антимайдану». Прихильники Росії сховалися в Будинку профспілок, де через кинуті пляшки із запальною сумішшю спалахнула пожежа. Тоді загинули 48 людей і понад 200 отримали поранення.

Україна висилає російського консула в Одесі