В Офісі президента розповіли про гарантії безпеки для України від держав G7

Країни G7 погодили спільну декларацію підтримки України на випадок нової військової агресії.

Про це написав голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

«Ключовою тезою Декларації є підтвердження того факту, що безпека України є складовою безпеки Євроатлантичного регіону. Цю тезу підкріплює згадка про майбутнє членство України в НАТО», — зазначив посадовець.

Гарантії безпеки, обіцяні Україні, включають такі компоненти:

  1. Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії. Мова про постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Також країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу. 
  2. Заходи на випадок нової агресії. Вони передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. 
  3. Підтримка у притягненні рф до відповідальності за агресію. Сюди також входять кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. 

«Важливо, щоб до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми перемогли у війні і підписали гарантії безпеки для нашої держави. Вони діятимуть до моменту вступу в НАТО», — пояснив Єрмак.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Саміт НАТО ухвалив рішення щодо членства України: Столтенберг озвучив деталі