Amnesty International звинуватила Україну у порушенні правил війни. У Зеленського відреагували

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International у новій доповіді заявила, що українські військові наражають на небезпеку мирне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі в школах і лікарнях, під час оборони від повномасштабного російського вторгнення.

Водночас, Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента України заявив, що Amnеsty International бере участь у російській кампанії дезінформації й пропаганди з дискредитації ЗСУ.

Зокрема у новому дослідженні вказано, що розміщення озброєння в житлових кварталах порушує міжнародне гуманітарне право, оскільки перетворює цивільні об’єкти на військові цілі. Внаслідок російських ударів по населених пунктах гинуть мирні жителі та руйнується громадянська інфраструктура, зазначають правозахисники.

І додають, що ЗСУ базувалися у житлових будинках у 19 містах та селах у Харківській, Донецькій і Миколаївській областях. Більшість житлових районів, де розташовувалися солдати, були за кілька кілометрів від лінії фронту.

«Знаходження в оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права. Український уряд має негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові», — заявила Аньєс Калламар, генсекретар Amnesty International.

Коментуючи слова Калламар, Михайло Подоляк наголосив, що «єдине, що становить загрозу життю українців, — це армія російських катів і ґвалтівників, яка прийшла в Україну влаштовувати геноцид».

Раніше в Офісі президента натякнули, що експрезидент США Дональд Трамп поширює російські пропагандистські штампи.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Офісі президента назвали чотири складові для переговорів з рф