В СБУ підтвердили затримання адміна каналу Supernova+ за публікацію позицій ЗСУ

Служба безпеки затримала адміністратора Telegram-каналу, який публікував відео позицій ЗСУ та пересуванням військової техніки. Його ім'я не називають, однак із наведених даних зрозуміло, що мова йде про автора пабліку Supernova+.

В СБУ зазначили, що блогер проживає у Запоріжжі, а його канал має аудиторію у майже 140 тис. користувачів. Supernova+ нараховує 134 тис. підписників, а його адмін В'ячеслав Блажко неодноразово повідомляв, що живе саме у Запоріжжі.

Затриманому повідомило про підозру за ч. 1 та ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї в Україну, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості).

Підставою для цього стали публікації відео вогневих позицій ЗСУ у Куп’янському районі, оборонних лінії українських військ у районі Роботиного та переміщення бронетехніки і артсистем в одному із регіонів України.

У спецслужбі повідомили, що затримали блогера на гарячому, коли він збирався викласти у мережу нову «порцію» забороненого контенту.

Вперше про затримання стало відомо тиждень тому, коли у Єдиному державному реєстрі судових рішень помітили ухвалу про арешт адміністратора Supernova+ на 60 діб. У судовому рішенні зазначалося, що серед іншого він публікував кадри переміщень САУ Archer, БМП Bradly та гаубиць М777.

Останнє повідомлення у цьому каналі з'явилося 5 червня. Цим же днем датована і ухвала суду про арешт Блажка. Раніше на блогера неодноразово скаржилися військові, що він викладає їхні відео у своєму каналі, але обрізає емблеми підрозділів або видаляє посилання на справжніх авторів.

Ще одне подібне затримання СБУ провела на Вінниччині — там чоловік відзняв політ бойового гелікоптера ЗСУ і виклав відповідне відео з прив’язкою до геолокації у Facebook.

Потім він намагався «розігнати» відеозйомку у місцевих Телеграм-каналах для популяризації власної сторінки у соцмережі.

Цьому блогеру також повідомили про підозру за ч. 1 та ч. 2 ст. 114-2 ККУ. Їм обом загрожує до 8 років в'язниці.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Російський «кріт», який влаштувався до ЗСУ, отримав 15 років в'язниці — СБУ