В США під заставу звільнили копа, чиї дії призвели до руху Black Lives Matter

В американському суспільстві зростає напруга. І справа не лише у прийдешніх виборах президента США. На свободу під заставу в $1 млн вийшов колишній поліцейський з Міннеаполіса Дерек Шовін.

Саме його задушливий прийом при затриманні призвів до смерті 46-річного темношкірого Джорджа Флойда 25 травня 2020 року. Після цього в США почалися масові протести проти незаконних дій поліції, а в усьому світі започаткувався рух Black Lives Matter. Дерек Шовін перебував у в'язниці з 31 травня. Його та ще трьох офіцерів, що брали участь в інциденті, звільнили, пише CNN.

Що передувало

Джорджа Флойда неодноразово затримували за крадіжки і зберігання наркотиків. Він відсидів 5 років за за збройний грабіж і вторгнення в чужу оселю. Після виходу з в’язниці оселився у Міннеаполісі. 25 травня розплатився фальшивими грошима в магазині, поліція провела затримання. Під час нього Дерек Шовін притискав шию афроамериканця коліном. Той кричав, що не може дихати. В результаті Флойд знепритомнів і лікарі, що прибули на місце, констатували його смерть.

Офіцер Шовін притискав шию Флойда, поки той не знепритомнів

Застава для екскопа і нацгвардія для порядку

У середу, 7 жовтня 2020 року, вже колишній поліцейський Дерек Шовін вийшов під заставу. Суму в $1 млн внесли безготівково, але поки що не повідомлялось, хто саме. На волі в очікуванні суду Шовін зобов'язаний не залишати штат без письмового дозволу суду, не контактувати з родиною Флойда. Шовіну також заборонено зберігати і купувати вогнепальну зброю і боєприпаси.

Адвокати родичів Флойда назвали звільнення Шовіна «болючим нагадуванням про те, що ми все ще далекі від досягнення справедливості по відношенню до Джорджа».

Дерек Шовін має постати перед судом в березні 2021 року. Йому пред'явлене звинувачення у вбивствах другого і третього ступеня, а також в ненавмисному вбивстві.  

Троє колег Шовіна, які брали участь у затриманні Флойда, звинувачуються в пособництві і підбурюванні. Раніше вони також вийшли під заставу.

Після звільнення Шовіна губернатор Міннесоти Тім Уолц заявив, що підключить Національну гвардію штату, а також мобілізує 100 солдатів і 75 охоронців на допомогу місцевим правоохоронним органам для підтримки порядку. Адже у середу ввечері кілька сотень людей вже влаштували у Міннеаполісі протестну ходу від місця загибелі Джорджа Флойда до центру міста.