В супермаркетах України хочуть заборонити продаж алкоголю та сигарет
Getty Images

В Україні хочуть заборонити продаж алкогольних та тютюнових виробів у супермаркетах.

Відповідний законопроєкт на цьому тижні зареєстрували у Верховній Раді.

Заборону пропонують поширити на «приміщення  торговельних організацій, що здійснюють торгівлю продуктами харчування, товарами дитячого асортименту або спортивними товарами». Фактично це означає супермаркети.

В них хочуть заборонити «продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння».

Торгівлю вказаними товарами дозволять здійснювати «виключно у спеціалізованих стаціонарних торгівельних точках (магазинах), де інші товари, крім перелічених, не продаються». Це можна розуміти як повернення до лікеро-горілчаних крамниць, поширених у Радянському Союзі.

Автором законопроєкту є 50-річний Георгій Мазурашу — колишній спортсмен та спортивний журналіст, а нині нардеп від «Слуги народу».

У пояснювальній записці Мазурашу посилається на дослідження про шкоду вживання алкоголю у виданні Lancet. «Безпечної дози алкоголю не існує... Алкоголь  це головна причина смертності та інвалідності для людей у віці 15-49 років», — йдеться в записці.

Аналогічно згадується шкідливий вплив куріння на організм людини.

Навіть незначне вживання алкоголю скорочує об’єм мозку — вчені