В Угорщині парламент обмежив молоді доступ до інформації про гомосексуальність
Pixabay

У вівторок, 15 червня, угорські депутати проголосували за закон, який обмежує молоді доступ до інформації про гомосексуальність та трансгендерних людей.

«За» проголосували 157 депутатів із правлячої націоналістичної партії Fidesz та ультраправої опозиційної партії Jobbik, повідомляє DW.

Законопроєкт представили у травні, але тоді він передбачав лише більш жорстке покарання за педофілію. Згодом до нього внесли поправки.

Тепер в Угорщині заборонені доступні для дітей та молоді книжки, фільми та інші носії інформації, які показують відмінні від гетеросексульної види сексуальності. Також заборонені всі види реклами, в яких є гомосексуальні або трансгендерні люди.

Закон затверджує список організацій, яким дозволяють проводити уроки сексуальної освіти в школах.

Цей крок, на думку критиків, помилково поєднує педофілію з проблемами ЛГБТ. Біля парламенту провели масштабний мітинг, а кілька правозахисних організацій закликали Fidesz відмовитися від законопроєкту.

У нових правилах не використовують чіткі формулювання, що саме вважати порушеннями. Деякі угорські ЗМІ переконані, що це вплине на роботу медіа, а правозахисні організації назвали закон таким, що впроваджує цензуру.

Окремі політологи вважають, що радикалізацією питання гомосексуальності прем'єр Віктор Орбан намагається сконцентрувати навколо себе електорат перед виборами 2022 року.

Європарламент оголосив ЄС «зоною свободи ЛГБТ+»